Zorgt zachter water voor een zachtere huid?

Gepubliceerd op 12 September 2017

Het installeren van een waterontharder brengt een aantal voordelen met zich mee.  Steeds vaker hoor je tegenwoordig ook dat een waterontharder een gunstig effect zou hebben op de gezondheid van je huid.  Draagt zachter water met andere woorden bij tot een betere huidkwaliteit?  

Hard water en droge huid

Veel dermatologen en beauty experts zeggen: hard water kan droge huid veroorzaken. De redenering hierachter is: in hard water lost de zeep minder goed op, waardoor er een soort residu van zeep en mineralen neerslaat op je huid (eigenlijk net zoals er gebeurt op je kranen, in je waterkoker, of op je douchewand). Dit residu verstopt je poriën, waardoor je huid geïrriteerd raakt en gaat uitdrogen.

Wij vonden een wetenschappelijk artikel dat het verband tussen hard water en meer irritatie op de huid aantoont. Een Amerikaans onderzoek in opdracht van Procter & Gamble concludeert dat als er hard water gebruikt wordt voor het wassen van de huid, er meer irritatie optreedt.

Wat doe je dus best als je hard water hebt, en last van een droge, geïrriteerde huid? Juist, het water zachter maken. Dat kan uiteraard met een waterverzachter

Een tip ...

Waterontharders - Is zacht water beter voor de huis?Misschien iets om eens te proberen als je twijfelt over de aanschaf van een waterverzachter, is de meest gevoelige delen van je huid (meestal het gezicht en de nek) gedurende een paar weken te wassen met zacht water. Je kan hiervoor flessenwater met een laag calciumgehalte nemen, of gewoon wat water koken (en laten afkoelen!). Na die paar weken zou het verschil duidelijk moeten zijn.

Het gebeurt soms dat mensen die zich voor de eerste keer met zacht water wassen het gevoel krijgen dat ze de zeep niet volledig weggespoeld krijgen met zacht water, omdat de huid zo glad aanvoelt. Wat er eigenlijk gebeurt is dat er geen ruwe neerslag van zeepresten en mineralen achterblijft, waardoor je de natuurlijke, zijdezachte staat van je huid voelt. 

Helpt zacht water ook bij eczeem?

In eerste instantie bewijst een studie uit 1998 van de universiteit van Nottingham dat er een verband bestaat tussen hard water thuis en het ontwikkelen van eczeem. Dus kinderen die in streken met hard water wonen, hebben een grotere kans om eczeem te ontwikkelen. Anderzijds lijkt het gebruik van zacht water geen statistisch significante verschillen te geven bij de behandeling van eczeem. Diezelfde universiteit van Nottingham kwam tot deze conclusie in het SWET-onderzoek. 

Volgens de onderzoekers gaven een groot aantal testpersonen wel een verbetering in levenskwaliteit aan, onder meer in relatie tot droge huid. Net iets meer dan de helft van de testgezinnen besloten dan ook om een waterverzachter te nemen. Hard water is dus wel bepalend in het ontwikkelen van eczeem, maar niet direct in het behandelen ervan.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat zacht water zeker beter is als je last hebt van droge huid. Bij de behandeling van eczeem is er geen significant verschil, maar zacht water helpt daar wel om wat meer comfort te bieden. 

Wil je meer weten over waterverzachters, of heb je interesse in een waterverzachter bij je thuis? Neem dan vrijblijvend contact op 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan