Zit er PFAS in het drinkwater? Hiermee verbeter je de kwaliteit van je kraanwater.

06/08/2024

Drink jij liever flessenwater dan kraanwater? Heel wat Belgen volgen je daarin, want ons leidingwater heeft een negatief imago. Zo zou het heel wat ongewenste, schadelijke stoffen bevatten. Maar kloppen deze aannames wel? En kun je zelf de kwaliteit van je water verbeteren? Ontdek hoe je voortaan zorgeloos van het water uit je kraan kunt genieten.

Hoge kosten voor drinkwater

Het kraanwater in België is van hoge kwaliteit, het wordt dan ook bijzonder streng gecontroleerd. Toch gaan er heel wat vooroordelen de ronde waardoor heel wat mensen - duurder - flessenwater verkiezen. Hierdoor betaalt 66 % van de Belgen te veel voor drinkwater. Want met kraanwater kun je heel wat besparen. Bovendien hoef je dan ook niet meer met loodzware flessen te sleuren en draag je je steentje bij tot een beter milieu.

Ben je nog niet overtuigd? We weerleggen hieronder enkele bezorgdheden over de waterkwaliteit, en stellen je manieren voor om je water te verbeteren.

Wat zit er in je kraanwater?

In ons kraanwater zouden stoffen en deeltjes zitten zoals kalk, medicijnresten en zelfs PFAS. Klopt dit wel? Ontdek hier wat er allemaal in je water kan zitten.

PFAS in je kraantjeswater

Je hebt er vast al van gehoord, PFAS is alomtegenwoordig. Deze ‘forever chemicals’ zouden in eieren, groenten én zelfs het drinkwater zitten, en zouden in de ene regio in Vlaanderen al meer voorkomen dan de andere.

Wat is PFAS?

PFAS met daaronder PFOS en PFOA zijn kwalijke stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en lang aanwezig blijven in het milieu en je lichaam. Deze stoffen kwamen in het verleden via vervuilende fabrieken in het afvalwater en de lucht terecht. Hierdoor is het grondwater, en bijgevolg het drinkwater aangetast. Ondertussen worden deze stoffen niet meer door fabrieken uitgestoten. Maar is het wel nog steeds aanwezig in ons milieu. Ondanks de goede filtering van ons leidingwater.

PFAS en andere onzuiverheden filteren

De langetermijneffecten en risico’s van PFAS zijn (nog) niet aangetoond. Echt zeker over de mogelijke schade is men niet. ‘Better safe than sorry?’ Neem dan je voorzorgen en verbeter de kwaliteit van je kraanwater met een filtersysteem met omgekeerde osmose. Naast PFOA/PFOS filtert het bovendien nog heel wat andere onzuiverheden uit je water. Ontdek er hier meer over. Heb je interesse in deze straffe osmosefilter? Vraag hier je offerte aan voor het ERO 385-systeem.

Kalk in je leidingwater

Kalk in het water is nog zo’n veelvoorkomend probleem. Woon je in een kalkrijk gebied dan heb te maken met té hard water. Het mag dan wel geen gezondheidsrisico inhouden, het kan wel voor heel wat problemen zorgen. Geen idee hoe kwalitatief je water is? Neem de proef op de som, vraag hier je gratis testkit aan.

Nadelen van kalk

Kalkaanslag in de badkamer ken je vast wel. Een hardnekkig goedje, moeilijk weg te poetsen, een vaak terugkerend probleem. Maar te veel kalk in je leidingwater zorgt ook voor heel wat schade. Zo verstopt het je leidingen en kranen, verkort het de levensduur van je huishoudelijke toestellen (wasmachine, vaatwasser, boiler, koffieapparaat,…) en bezorgt het je bijhorende kosten.

Kalk uit het water filteren

Pak je je kalkprobleem aan, dan kun je heel wat besparen. Schrobben met schoonmaakazijn, kalkverwijderaar, bleekmiddel of baking soda kunnen tijdelijk een oplossing bieden. Maar pak je het liever grondig aan? Schaf dan een waterverzachter aan. Dit toestel filtert het teveel aan kalk met speciale harsen uit het water. Hierdoor geniet je op korte én lange termijn van tal van voordelenOntdek hier hoe een waterverzachter werkt.

Drink gepersonaliseerd, gefilterd kraanwater

Wil je voortaan lekker kraanwater drinken? Dan kan dat in stijl en helemaal op maat van jouw smaak. Met een elegante, compacte waterdispenser tap je gefilterd kraanwater uit je ‘above-the-sink’ toestel. Plat of bruisend en heerlijk gekoeld. Ontdek de waterfilter.

Je water kan ook dicht aan de watermeter behandeld worden met drinkwatersysteem zoals een Evolution Refiner of een Central water filter. Neem gauw een kijkje.

Op zoek naar een oplossing om je leidingwater te verbeteren? Doe ideeën op in de gratis te downloaden inspiratiebrochures, of laat je adviseren door de waterexperten van Ecowater. Neem hier contact met ze op

In samenwerking met Ecowater Systems

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.