Hard water en kalk(aanslag): wat is het en wat zijn de oorzaken en gevolgen?

21/06/2022

Je hebt vast al eens gehoord van ‘hard water’ of te veel kalk in het water. Kalk als mineraal is een nuttige bouwstof, maar in leidingwater kan het ook kalkaanslag veroorzaken, een wit goedje met heel wat nadelige gevolgen. Hoe komt die kalk in het leidingwater en hoe wapen je je tegen de nadelen? Ontdek er het fijne van en bespaar tot 650 euro per jaar met een waterverzachter!

Wat is hard water?

Hard water is water dat te veel kalk bevat. Afhankelijk van je woonplaats kan dit veel of weinig zijn. Kalk is een belangrijk mineraal. Misschien heb je al eens calciumtabletten geslikt voor sterke tanden en botten. Ook de aarde is deels uit kalk opgebouwd. Als je weet dat het regenwater van nature zacht is, hoe komt kalk dan in het leidingwater terecht?

Kalk in het leidingwater

Het zit zo: het water dat bij je thuis uit de kraan stroomt, heeft een lange weg achter de rug. Als het regent, loopt er regenwater langs de bodem, de aarde en de stenen. Op die manier pikt het regenwater kalk, calcium- en magnesiummineralen op. Komt er in jouw regio dus veel calcium en magnesium in de bodem voor, dan is het leidingwater er hard.

Waterhardheid in jouw regio

Het kalkgehalte in het leidingwater verschilt dus van regio tot regio. Het is belangrijk om de situatie in jouw gemeente te kennen, want hard water heeft heel wat nadelen. Benieuwd hoe hard het water in jouw gemeente is? Doe de waterhardheidtest. Geef de postcode van je gemeente in en ontdek het resultaat. De waterhardheid wordt bij ons in Franse graden uitgedrukt.

0 – 11 fH: zacht
11– 22 fH: middelhard
22 – 32 fH: hard
32 – 45 fH: zeer hard

Kalkaanslag

Wordt het leidingwater in huis gebruikt dan zetten calcium- en magnesiumionen zich op den duur als kalkaanslag af. Vooral wanneer het water verwarmd wordt is dit het geval. Dit ken je waarschijnlijk als het witte laagje in de badkamer op je lavabo’s, kranen, aanrechten, douchewanden en tegels, apparaten, ... Je krijgt het laagje weg door stevig te schrobben, maar het keert steeds terug. Frustrerend!   

Nadelen van hard water

Het ontsierende witte laagje kalkaanslag op je tegels en kranen is slechts het topje van de ijsberg. Is het water bij je thuis hard, dan beïnvloedt dat alles. Een hoog kalkgehalte in je leidingwater heeft heel wat nadelen voor jou, je gezin en je woning.

Onvoorziene kosten

Heb je hard water, dan lopen ook je toestellen en verwarmingsinstallatie gevaar. De aanwezige kalk zet zich namelijk af op de verwarmingselementen en sanitaire voorzieningen. De weerstanden van je boiler, vaatwasser en wasmachine zullen aankalken, waardoor de toestellen minder goed gaan werken. Bijgevolg stijgt je energiefactuur. Op den duur gaan ze zelfs stuk, zodat je ze moet laten herstellen of vervangen. Het kost je dus heel wat geld.

Lekkende leidingen

Ook de leidingen in je woning hebben heel wat te lijden onder de kalk. De kalk in het leidingwater hoopt zich op in de buizen. Je leidingen raken verstopt en beginnen te roesten. Zo kunnen er lekken ontstaan. Dat zorgt voor heel wat ongemak, en opnieuw betaal je voor herstellingen.

Geïrriteerde huid en doffe haren

Zelfs je lichaam ervaart de gevolgen van kalkaanslag. Bij het douchen blijft er namelijk een laagje kalk achter op je haren, waardoor die dof worden. Verder kunnen de kalkdeeltjes in het water je huid irriteren. Wie al een huidaandoening heeft, zal hiervan mogelijk meer last krijgen. het effect van zacht water voor je huid.

Onderneem actie tegen hard water met een waterverzachter

Woon je in een regio met hard water? Voorkomen is beter dan genezen. Bespaar je de nadelen en bijhorende kosten Op zoek naar een duurzame oplossing voor je kalkproblemen? Een waterverzachter helpt! Het zet je hard water om in zacht water en haalt dus de kalk uit je leidingwater. Ontdek hier hoe een waterverzachter precies werkt.

Bespaar op kosten met een waterverzachter

Dankzij het zachte water afkomstig van je waterverzachter verslijten je warmwatertoestellen minder snel en moeten ze dus ook minder snel vervangen worden. Ze blijven optimaal werken, waardoor je bespaart op je energiefactuur. Verder heb je ook minder schoonmaakmiddelen nodig. In totaal bespaar je zo tot 650 euro per jaar. Mooi meegenomen!

Klaar om af te rekenen met kalkaanslag en de bijbehorende kosten? Vraag  contact op voor advies en een vrijblijvende offerte op maat. Vraag meteen ook je infobrochure aan.

In samenwerking met Ecowater Systems

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief