Wat zijn de oorzaken van hard water?

Gepubliceerd op 26 March 2019

Je hebt vast al eens gehoord van ‘hard water’. Dat is water dat veel kalk bevat. Maar hoe komt die kalk precies in je leidingwater? En hoe wapen je je tegen de nadelen? Ontdek er het fijne van en bespaar tot 650 euro per jaar!

 

Wat is hard water?

Leidingwater bevat van nature kalk. Afhankelijk van je woonplaats, kan water meer of net minder kalk bevatten. We hebben het dan over ‘hard’ of ‘zacht’ water. Oké, maar regenwater is van nature toch zacht? Hoe kan het dat het leidingwater bij je thuis hard is?

Kalk in het water

Het zit zo: het water dat bij je thuis uit de kraan stroomt, heeft een lange weg achter de rug. Onderweg heeft het mineralen, zoals kalk, opgenomen uit de bodem. Als er in jouw regio veel calcium en magnesium voorkomen in de bodem, is het drinkwater er hard. Niet ideaal! Ontdek de risico’s van hard water.

Verschil van regio tot regio

Het gehalte aan calcium en magnesium in de bodem verschilt dus van regio tot regio. Het is belangrijk om de situatie in jouw gemeente te kennen, want hard water heeft heel wat nadelen. Het ontsierende laagje kalkaanslag op je tegels en kranen is slechts het topje van de ijsberg …

De nadelen van hard water

Is het water in jouw gemeente hard, dan lopen je toestellen en leidingen gevaar. Want de kalk in het water zet zich af op de verwarmingselementen van apparaten en sanitaire voorzieningen. Hierdoor gaan bijvoorbeeld je wasmachine, boiler en vaatwasser minder efficiënt werken, waardoor je energiefactuur stijgt. Daar blijft het niet bij. Je toestellen gaan sneller stuk en ook dat kost geld. Hoe steek je daar een stokje voor? Ontdek hier een duurzame oplossing voor je kalkprobleem en vraag je gratis offerte aan.

Waarom actie ondernemen?

Je warmwatertoestellen verslijten minder snel en moeten dus ook minder snel vervangen worden. Ze blijven optimaal werken, waardoor je bespaart op je energiefactuur. Verder heb je ook minder schoonmaakmiddelen nodig. In totaal bespaar je tot 650 euro per jaar!

De hardheid van het water in jouw regio

Benieuwd hoe hard het water in jouw gemeente is? Je ontdekt het op de site van het drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt. Geef je postcode of gemeente in en vergelijk het resultaat met onderstaande gegevens:

Waterhardheid in Franse graden
0 – 7 fH: zacht
7 – 15 fH: middelhard
15 – 30 fH: hard
30 en hoger: zeer hard

Is het water in je gemeente hard of zeer hard? Ontdek dan hier een efficiënte oplossing. Daarmee kun je tot 650 euro per jaar besparen!

Klaar om af te rekenen met kalkaanslag en de bijbehorende kosten? Neem contact op met Ecowater voor vrijblijvend advies op maat en een gratis offerte. Vraag meteen ook je gratis infobrochure aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan