Wat zijn de oorzaken van hard water?

Je hebt vast al eens gehoord van ‘hard water’. Dat is water dat veel kalk bevat. Maar hoe komt die kalk precies in je leidingwater? En hoe wapen je je tegen de nadelen? Ontdek er het fijne van en bespaar tot 650 euro per jaar!

 

Wat is hard water?

Leidingwater bevat van nature kalk. Afhankelijk van je woonplaats, kan water meer of net minder kalk bevatten. We hebben het dan over ‘hard’ of ‘zacht’ water. Oké, maar regenwater is van nature toch zacht? Hoe kan het dat het leidingwater bij je thuis hard is?

Kalk in het water

Het zit zo: het water dat bij je thuis uit de kraan stroomt, heeft een lange weg achter de rug. Onderweg heeft het mineralen, zoals kalk, opgenomen uit de bodem. Als er in jouw regio veel calcium en magnesium voorkomen in de bodem, is het drinkwater er hard. Niet ideaal! Ontdek de risico’s van hard water.

Verschil van regio tot regio

Het gehalte aan calcium en magnesium in de bodem verschilt dus van regio tot regio. Het is belangrijk om de situatie in jouw gemeente te kennen, want hard water heeft heel wat nadelen. Het ontsierende laagje kalkaanslag op je tegels en kranen is slechts het topje van de ijsberg …

De nadelen van hard water

Is het water in jouw gemeente hard, dan lopen je toestellen en leidingen gevaar. Want de kalk in het water zet zich af op de verwarmingselementen van apparaten en sanitaire voorzieningen. Hierdoor gaan bijvoorbeeld je wasmachine, boiler en vaatwasser minder efficiënt werken, waardoor je energiefactuur stijgt. Daar blijft het niet bij. Je toestellen gaan sneller stuk en ook dat kost geld. Hoe steek je daar een stokje voor?

Besparen dankzij een waterverzachter

Zit er bij jou thuis veel kalk in het water, dan kijk je best uit naar een waterverzachter. Dit toestel maakt het harde water zacht. Een verademing! Je warmwatertoestellen verslijten minder snel en moeten dus ook minder snel vervangen worden. Ze blijven optimaal werken, waardoor je bespaart op je energiefactuur. Verder heb je ook minder schoonmaakmiddelen nodig. In totaal bespaar je tot 650 euro per jaar!

De hardheid van het water in jouw regio

Benieuwd hoe hard het water in jouw gemeente is? Je ontdekt het op de site van het drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt. Geef je postcode of gemeente in en vergelijk het resultaat met onderstaande gegevens:

Waterhardheid in Franse graden

0 – 7 fH: zacht

7 – 15 fH: middelhard

15 – 30 fH: hard

30 en hoger: zeer hard

Is het water in je gemeente hard of zeer hard? Kijk dan uit naar een waterverzachter, want daarmee kun je tot 650 euro per jaar besparen!

Welk toestel kiezen?

Een goede waterverzachter kan ingesteld worden volgens je wensen en behoeften, is zuinig en gaat jaren mee. Tegenwoordig zijn er ook waterverzachters met WiFi, een aanrader! Heeft het toestel een onderhoud nodig, dan krijg je een e-mail of sms. Is er een probleem, dan kan er vaak al vanop afstand een diagnose worden gesteld. Ontdek de meerwaarde van een waterverzachter met WiFi.

Klaar om af te rekenen met kalkaanslag en de bijbehorende kosten? Neem contact op met Ecowater, de wereldmarktleider voor residentiële waterverzachters. Je krijgt vrijblijvend advies op maat en een gratis offerte. Vraag meteen ook je gratis infobrochure aan.

In samenwerking met Ecowater Systems

Meer nieuws van Ecowater Systems

Uittip: Ecowater Systems verwent met kortingen tijdens opendeur in Wetteren

Kalkprobleem in huis, en dit weekend een gaatje in je agenda?

Waarom iets doen aan kalk in je leidingwater?

Is het een probleem als er veel kalk in je leidingwater zit?

Hoe ontdek ik of er kalk in mijn leidingwater zit?

Zit er bij jou thuis veel kalk in het leidingwater, dan betaal je (vaak onbewust) extra kosten.

Zijn er nadelen verbonden aan hard water?

Zit er bij jou thuis veel kalk in het leidingwater, dan krijg je te maken met de nadelen van hard

GRATIS Nieuwsbrief