Wat is kalk(aanslag)?

Het mineraal kalk is een nuttige bouwstof, maar kalk kan ook gevaarlijk zijn. Zit er te veel kalk in je leidingwater, dan ontstaat er kalkaanslag. Dit witte goedje heeft heel wat nadelige gevolgen. Blijf niet toekijken hoe je toestellen stuk gaan. Reken nu af met kalkaanslag, voor eens en altijd! 

Mineraal en bouwstof

Kalk is een belangrijk mineraal. Misschien heb je al eens calciumtabletten geslikt voor sterke tanden en botten? Ook de aarde is deels uit kalk opgebouwd. Je vraagt je misschien af: hoe belandt die kalk in mijn kraantjeswater? Simpel! Als het regent, loopt er regenwater langs de bodem, de aarde en de stenen. Op die manier pikt het regenwater kalk op. Kalk die ook in ons leidingwater belandt. Je ziet er geen probleem in? Vergis je niet, kalk kan ook gevaarlijk zijn!

De gevaren van kalk

Water dat te veel kalk bevat, veroorzaakt kalkaanslag. Kalkaanslag vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in je huishoudelijke toestellen, leidingen en kranen. Het witte laagje verschijnt op je kranen, lavabo's, aanrechten, toiletten, douchewanden en tegels. Je krijgt het weg door stevig te schrobben, maar het keert steeds terug. Frustrerend!   

Hardnekkige kalkaanslag

Hoe zit het met het leidingwater bij jou thuis? Zit er veel kalk in het water, dan spreken we van ‘hard water’. Hard water laat mineralen (of kalk) achter op de oppervlakken waarmee het in contact komt. Zit er in jouw gemeente veel kalk in je kraantjeswater, dan krijg je dus te maken met kalkaanslag. En dat is echt geen cadeautje!

Onvoorziene kosten

Een hoog kalkgehalte in je leidingwater heeft heel wat nadelen voor jou, je gezin en je woning. Zo gaan de weerstanden van je boiler, vaatwasser en wasmachine aankalken, waardoor deze toestellen minder goed gaan werken. Bijgevolg stijgt je energiefactuur. Je toestellen gaan sneller stuk, zodat je ze moet laten herstellen of vervangen. Op die manier kost dit probleem je heel wat geld.

Lekkende leidingen

Ook de leidingen in je woning hebben heel wat te lijden onder de kalk. De kalk in het leidingwater hoopt zich op in de buizen. Je leidingen raken verstopt en beginnen te roesten. Zo kunnen er lekken ontstaan. Dat zorgt voor heel wat ongemak, en opnieuw betaal je voor herstellingen.

Geïrriteerde huid en doffe haren

Zelfs je lichaam draagt de gevolgen van kalkaanslag. Bij het douchen blijft er een laagje kalk achter op je haren, waardoor die dof worden. Verder kunnen de kalkdeeltjes in het water je huid irriteren. Wie al een huidaandoening heeft, zal hiervan mogelijk meer last krijgen.

De oplossing: een waterverzachter!

Gelukkig kun je makkelijk afrekenen met hard water. De oplossing: een waterverzachter! Dit toestel filtert de kalk uit het kraantjeswater. Zo reken je af met kalkaanslag en geniet je van heerlijk zacht water, plus een lagere energiefactuur. Wist je dat je met een waterverzachter tot 650 euro per jaar kunt besparen? Ontdek hoe.

Tips voor de aankoop

Ga je op zoek naar een efficiënte waterverzachter, kijk dan uit naar een zuinig en duurzaam toestel dat bij je behoeften past. Tegenwoordig zijn er slimme exemplaren op de markt. Zo kan je waterontharder helemaal geprogrammeerd worden volgens je wensen. Kies je voor een toestel met WiFi, dan geniet je past echt van een zorgeloze oplossing. Een probleem? Of tijd voor een onderhoudsbeurt? Dan krijg je een e-mail of sms, al naargelang je voorkeur. Handig! Ontdek alle voordelen van een waterverzachter met WiFi.

Wil ook jij finaal afrekenen met kalkaanslag? Neem contact op met Ecowater, de wereldmarktleider voor residentiële waterverzachters. Je krijgt vrijblijvend advies op maat en indien gewenst een gratis offerte. Vraag meteen ook je gratis infobrochure aan.

In samenwerking met Ecowater Systems

Meer nieuws van Ecowater Systems

Waarom iets doen aan kalk in je leidingwater?

Is het een probleem als er veel kalk in je leidingwater zit?

Hoe ontdek ik of er kalk in mijn leidingwater zit?

Zit er bij jou thuis veel kalk in het leidingwater, dan betaal je (vaak onbewust) extra kosten.

Zijn er nadelen verbonden aan hard water?

Zit er bij jou thuis veel kalk in het leidingwater, dan krijg je te maken met de nadelen van hard

Wat zijn de oorzaken van hard water?

Je hebt vast al eens gehoord van ‘hard water’. Dat is water dat veel kalk bevat.

GRATIS Nieuwsbrief