Ontkalking en waterzuivering voor klein en groot

Gepubliceerd op 17 August 2014

Door het gebruik te maken van een waterontharder kan een gezin goed besparen. Zacht water zorgt immers voor minder kalkaanslag, wat op zijn beurt zorgt voor minder onderhoud van toestellen en minder poetswerk. Ook wordt er minder energie verbruikt voor het verwarmen van water. De zachtheid van het water houdt bovendien ook in dat je minder wasmiddel moet gebruiken voor jezelf, je kleding en voor je afwasmachine.

Wat zo kostenbesparend is op kleine schaal, gaat uiteraard nog voordeliger zijn op grotere schaal. Zo heb je ook waterontharders voor een hoog debiet. Deze vorm is speciaal ontworpen voor kmo’s, ziekenhuizen en kleine appartementen. Een zwaardere versie kan zelfs instaan voor kleinschalige industrieën en grotere appartementsgebouwen.

Naast waterontharding zijn er nog andere vormen van waterbehandeling. Lees hier meer over waterfiltering voor je huishouden.

Waar een waterontharder werkt met leidingwater, concentreert een andere vorm van waterzuivering, namelijk filtratie of ontijzering, zich op putwater of oppervlaktewater. Door filtratie worden chemische elementen zoals ijzer, mangaan en ammonium uit putwater gefilterd én onaangename geuren en kleuren verwijderd. Dit is zowel ter bevordering van de kwaliteit van het water als voor het beschermen van waterleidingen en allerlei machines die hierop aangesloten zijn. Deze vorm van waterzuivering wordt voornamelijk industrieel gebruikt, maar kan ook in ons huishouden geïmplementeerd worden. Door filtratie verkrijg je helder putwater dat gebruiksklaar is voor allerlei huishoudelijke klusjes. Dit werkt kostenbesparend, aangezien je waterfactuur aanzienlijk gaat dalen. Raadpleeg wel steeds een expert ter zake alvorens je put- of regenwater gaat gebruiken.  De kwaliteit van putwater zal bvb pas betrouwbaar en stabiel zijn vanaf een diepte van 25 meter, afhankelijk van de plaatselijke bodemgesteldheid.  Een grondige wateranalyse is daarom onontbeerlijk.

Een andere vorm van waterzuivering is het procedé van omgekeerde osmose. Dit proces zorgt voor de dagelijkse toevoer van mineraalvrij water voor kleine tot middelgrote bedrijven. Voorbeelden van toepassingen zijn vaatwassers in de horeca, dialyses in ziekenhuizen en labo’s. Het voordeel van dit compact systeem is dat er rechtstreeks hard, onbehandeld water op aangesloten kan worden. Dit systeem is erg onderhoudsvriendelijk en bestaat bovendien voor residentieel gebruik.

Water is nu eenmaal levensnoodzakelijk en komt voor in vele variaties. Belangrijk is dan ook om te zorgen voor het juiste waterzuiveringssysteem op de juiste plaats om optimaal te genieten van je investering.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan