Krijg je dankzij zacht water een zachtere huid?

Gepubliceerd op 23 May 2022

Je hebt het misschien al eens gehoord: thuis een waterverzachter installeren is een goede zet. Het zachte water zorgt namelijk voor heel wat voordelen. Zoals een gezondere, zachtere huid. Is dit zo? Draagt een waterverzachter hiertoe bij? We zochten het voor je uit.

Hard water en een droge huid

In een wetenschappelijk artikel lazen we dat er een verband is tussen hard water en een meer geïrriteerde huid. Een Amerikaans onderzoek in opdracht van Procter & Gamble concludeert dat als er hard water gebruikt wordt voor het wassen van de huid, er meer irritatie optreedt. Dermatologen en beauty experts zijn het er ook over eens: hard water kan droge huid veroorzaken.

De redenering hierachter is: in hard water lost zeep minder goed op, waardoor er een mengsel van zeep en kalkmineralen op je huid achterblijft. (Op je kranen, douchescherm, tegeloppervlakken, … merk je dit ook.) Dit residu verstopt de poriën, waardoor je huid geïrriteerd geraakt en uitdroogt.

Wat doe je hieraan? Je water zacht maken. Met een waterverzachter natuurlijk. Ontdek het plezier van zacht water.

Doe de test met zacht water

Twijfel je aan het effect van zacht water en de aanschaf van een waterverzachter? Test het zelf! Was gedurende een paar weken de meest gevoelige delen van je huis zoals in je nek en gezicht met zacht water en vergelijk. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld flessenwater met een laag calciumgehalte of gekookt water dat je laat afkoelen. Na een paar weken zul je het verschil moeten merken.

Krijg je na het wassen met het zachte water het gevoel dat je huid glad blijft alsof de zeep niet volledig weggespoeld is? Geen zorgen. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat de ruwe neerslag van zeepresten en mineralen die anders op je huid achterblijft verdwenen is en je huid natuurlijk, zijdezacht aanvoelt.

Zacht water en eczeem

Een studie van 1998, uitgevoerd door de universiteit van Nottingham, bewijst dat er een verband bestaat tussen hard water en het ontwikkelen van eczeem. Diezelfde universiteit kwam tot deze conclusie in het SWET-onderzoek. Een groot aantal testpersonen gaven een verbetering in levenskwaliteit aan, onder meer in relatie tot een droge huid. Net iets meer dan de helft van de testgezinnen besloten om een waterverzachter te nemen. Hard water is dus vooral bepalend in het ontwikkelen van eczeem, maar niet direct in het behandelen ervan.

We kunnen concluderen dat zacht water een positief effect heeft op je huid, zeker als je last hebt van een droge huid. Het is geen wondermiddel tegen eczeem, maar het zorgt wel voor meer comfort.

Wil je meer weten over waterbehandeling of ben je geïnteresseerd in een waterverzachter? Lees meer in de infobrochure en neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan