eVOLUTION waterverzachters

Hoe werkt een waterverzachter?

23/02/2023

Wil je thuis de kalk uit je leidingwater verwijderen? Dan is een waterverzachter met ionenwisseling de enige effectieve oplossing hiervoor. Dit toestel doet dit met een of meerdere harstanken. Benieuwd? Ontdek meer over de werking van een waterverzachter.

Waterverzachter: werking

Ontharden van hard water

Een waterverzachter verwijdert de kalk uit het leidingwater en maakt het zacht. Je sluit een waterverzachter bij voorkeur aan daar waar het leidingwater je woning binnenkomt, dus voor de waterteller.

De ontharding werkt als volgt: het leidingwater wordt door een tank geleid, die gevuld is met harskorreltjes. Deze harskorreltjes houden de calcium- en magnesiumionen (die voor de kalkaanslag zorgen) vast, en vervangen ze door onschadelijke natriumionen. Dit proces noemt men ionenwisseling. Dankzij dit proces ben je verlost van kalkaanslag, wat zorgt voor een langere levensduur en hogere efficiëntie van je infrastructuur. Hiermee bespaar je aanzienlijk op kosten en energie. Tot wel 650 euro per jaar!

Geen idee of je te veel kalk in je water hebt? Ontdek hier de waterhardheid in jouw regio.

Regeneratie: omgekeerd proces

Wanneer de harsen in de tank verzadigd zijn, worden ze gespoeld met een zoutoplossing. Dit omgekeerd proces heet regeneratie. Hiervoor wordt speciaal regeneratiezout gebruikt. De calcium- en magnesiumdeeltjes worden samen met het zoutwater naar de afvoer afgevoerd. Hierna zijn de harskorreltjes weer klaar om het water zacht te maken. Deze regeneratie is dus nodig om de goede werking van je waterverzachter te garanderen.

Werking met waterdruk

Een waterverzachter met ionenuitwisseling heeft een hydraulische werking, dit wil zeggen dat het werkt met behulp van waterdruk. Veel toestellen op de markt maken hier gebruik van. Vaak worden eventuele elektrische componenten alleen gebruikt voor de besturing. De belangrijkste onderdelen van een hedendaagse waterverzachter zijn: een roterende besturingsklep, een microprocessor, zoutvoorraad, een dubbele vlotterbeveiliging, een harstank met grote diameter, een tegengestelde pekelspoeling, … Ontdek er hier meer over.

Waterverzachter met wifi

Er zijn verschillende soorten waterverzachters verkrijgbaar, afgestemd op je noden. Ga je voor een kwaliteitsvolle, budgetvriendelijke waterverzachter, een slimme waterverzachter of een toestel met waterverzachter en drinkwaterfilter in één? Bepaalde waterverachters zijn verbonden met - en via  - wifi te bedienen. Het voordeel hiervan is dat je snel geïnformeerd wordt over de status van je waterverzachter, je hem met een app op afstand kunt bedienen, waarschuwingen krijgt en kunt genieten van service vanop afstand. Ontdek meer over waterverzachters met wifi.

Wil je meer lezen over de behandeling van kalk? Download de gratis infobrochure over waterverzachters.

 

eVOLUTION waterverzachters
In samenwerking met Ecowater Systems

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.