Zo behandel je je grond- en putwater voor huishoudelijk gebruik

19/10/2022

Heb je een geboorde put waar je grondwater uit kunt oppompen? Dan gebruik je dit water waarschijnlijk al om je planten te bewateren. Maar wist je dat je dit water ook kunt gebruiken voor andere toepassingen? Een waterput is een prima oplossing als je geen of moeilijk toegang hebt tot leidingwater, of als je het verbruik van je leidingwater wil verminderen. Hoe kun je je opgepompt grond- en putwater behandelen zodat je het meer kunt gebruiken?  

Waarom je put- en grondwater behandelen?

Het water in een geboorde waterput is meestal niet meteen geschikt om in huis te gebruiken. Zo bevat het vaak te veel kalk, ijzer en mangaan. De aanwezigheid van ijzer herken je aan de roestbruine kleur van het water, de metaalsmaak, oranje vlekken, afzetting, bacteriegroei, … Ruikt je water naar rotte eieren? Die geur wijst op de aanwezigheid van waterstofsulfide. Dit kan al bij kleine hoeveelheden opgemerkt worden. Vervelend! Waarom verwijder je deze stoffen best voor gebruik?

Voor je gezondheid

Putwater heeft niet dezelfde kwaliteit van drinkwater. Laat het daarom analyseren door een erkend laboratorium zodat de aanwezige stoffen worden gedetecteerd. Vaak zijn dat kalk (calcium en magnesium) en ijzer. Maar ook andere stoffen kunnen worden teruggevonden.

Voor de smaak

Putwater heeft vaak een nare metaalsmaak of geur van rotte eieren. Laat je water behandelen en drink lekker water van de kraan, geniet van de smaak van koffie en/of thee of van heerlijke gerechten.

Voor het onderhoud

Voorkom dat er tijdens het poetsen met putwater roestvlekken in je keuken, badkamer of toilet ontstaan.

Voor je huishoudapparaten

Met behandeld water blijven huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of koffieapparaat in goede conditie.

Voor je wasgoed

Voorkom dat er geelbruine vlekken op je wasgoed ontstaan. Met de juiste behandeling van je water blijven je lakens wit en geniet je langer van je favoriete kleding.

Voor je leidingen

IJzer kan zich afzetten in je leidingen waardoor verstoppingen en bacteriën kunnen ontstaan.

Zo behandel je grond- en putwater

Heb je een geboorde put, dan is de diepte waarop die zich bevindt belangrijk. Zit hij op 15 meter diep of dieper, dan levert hij water van constante kwaliteit dat succesvol behandeld kan worden. Laat je put- of grondwater behandelen door een waterspecialist. Vraag hier je offerte. Met een eXPERT-waterfilter van EcoWater kun je ongewenste stoffen uit het water verwijderen.

Factoren om behandelproces te bepalen  

Er zijn twee factoren die bepalen welke processen er zullen moeten gebruikt worden bij het behandelen van je put- en grondwater namelijk het kalkgehalte en de zuurtegraad van het water.

Hoog kalkgehalte

Zit er veel kalk in je put- of grondwater, dan kan dit onthard worden tot zacht water. Hiervoor wordt een oplossing gebruikt met harsen die aan ionenwisseling doen (net zoals met een waterontharder). Hierbij worden de opgeloste ijzer- en calciumionen vervangen door onschadelijke natriumionen. Heb je een huishouden of een kleine onderneming? Behandel dan het putwater met een 4-in-1 grondwaterfilter. Deze verwijdert tot 99% van de opgeloste deeltjes, onafhankelijk van het pH. Vraag hier vrijblijvend je offerte op.

Zuurtegraad op pH-waarde

Naast een hoog kalkgehalte kan je water ook een te hoge zuurtegraad (pH-waarde) hebben. Dit kan in huishoudens en kleine ondernemingen worden opgelost met een klassieke compacte Oxy Iron filter die het ijzer verwijdert. Is de pH-waarde laag dan kan er een oplossing met harsen gebruikt worden.

Andere stoffen

Bevat het water mangaan of ammonium, nitraten en nitrieten. Dan zijn er andere processen die gekozen kunnen worden om het water te behandelen.

Op zoek naar de juiste oplossing voor de behandeling van je put- of grondwater? Vraag raad aan de Ecowater-specialist, die kan je steeds verder helpen. Lees ook meer in de gratis inspiratiebrochure

In samenwerking met Ecowater Systems

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief