Hoe behandel ik mijn grond- en putwater?

Gepubliceerd op 31 October 2018

Veel mensen hebben een geboorde put, waaruit ze grondwater oppompen, bijvoorbeeld om te gebruiken in de tuin. Nu is het zo dat het vaak mogelijk is om heel goede resultaten te halen met opgepompt grondwater, en het dus te gebruiken voor veel andere toepassingen. Als u geen of moeilijk toegang heeft tot leidingwater kan een waterput een prima oplossing vormen. Verder kan het voor grootverbruikers veel interessanter zijn om met putwater te werken dan om leidingwater af te nemen.

De werking van put- en grondwaterbehandeling

De eerste stap bij het behandelen van put- en grondwater is een wateranalyse, bij voorkeur door een geaccrediteerd laboratorium. Uit dit onderzoek gaat blijken welke elementen er in het opgepompte water aanwezig zijn. Vaak gaat dit om kalk (calcium en magnesium) en ijzer.

Onze vertegenwoordigers hebben al een basis testkit bij, maar om gewoon zeker te zijn, werk je best met een laboratorium. Zeker voor water dat eventueel gedronken kan/moet worden, neem je beter geen risico.

Belangrijk is dat de kwaliteit van het opgepompte water min of meer constant is. Hier komt de diepte van de geboorde put in het spel. Als vuistregel geldt dat een put vanaf 15 meter een waterkwaliteit levert die constant genoeg is om succesvol behandeld te worden.

Welke processen kan je gebruiken?

De twee belangrijkste factoren die bepalen welke processen gebruikt kunnen worden zijn de volgende:

  • Hoe behandel ik mijn grond- & putwater? Als er zodanig veel kalk ik het water zit dat er onthard moet worden, gaan we altijd naar een oplossing met harsen. Harsen gaan aan ionenuitwisseling doen (net zoals een waterontharder), en gaan de opgeloste ijzer- en hardheidsionen vervangen door onschuldige natriumionen.
    Voor huishoudens en kleine ondernemingen is onze 4-in-1 filter ideaal.
  • De zuurtegraad van het water, of de pH-waarde. Als er niet moet onthard worden en de pH-waarde voldoende hoog is (dus als het water voldoende basisch is), kan er gewerkt worden met klassieke ontijzering. Bij klassieke ontijzering wordt er lucht door het opgepompte water gestuurd, waardoor het ijzer gaat uitvlokken en gefilterd kan worden.
    Voor huishoudens en kleine ondernemingen stellen we meestal de Oxy Iron filter voor. Als de pH-waarde te laag is, werken we toch met harsen.

Er zijn nog andere factoren die de keuze van processen gaan beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van mangaan of ammonium, of verder nog nitraten en nitrieten. Onze specialisten weten hier altijd raad mee, en gaan u steeds de beste oplossing voor uw situatie aanbieden.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan