Kalk in je water thuis
Het drinkwater dat je woning binnenkomt is geschikt voor consumptie. Hiervoor werd het voldoende behandeld door de waterzuiveringsmaatschappij. Wel kan je leidingwater nog allerlei stoffen bevatten, waaronder ook calcium en magnesium, twee mineralen die niet schadelijk zijn voor je gezondheid, maar wel kalk vormen en schade bij je thuis kunnen veroorzaken. Water met te veel kalk in het water noemt men ook wel ‘hard water’. Maar het water bij jou is niet altijd even hard of zacht als het water in een andere gemeente. Hoe komt dit?
Kwaliteit van je leidingwater ontdekken
De kwaliteit van het leidingwater hangt sterk af van de bodemlagen met gesteentes waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. Pikt het veel kalkmineralen op dan is het hard. In Vlaanderen komt er alleen in het noorden van de Limburgse Kempen echt zacht water uit de grond. Hoe hard is het water in jouw gemeente? Krijg een indicatie met behulp van de hardwaterchecker en ontdek of een waterverzachter aangeraden is.
De waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden:
zacht water: |
0-11 °F |
middelhard water: |
11-22 °F |
hard water: |
22-32 °F |
zeer hard water: |
32-45 °F |
Hard water zelf herkennen
Krijg je via de hardwaterchecker een indicatie van middelhard, hard of zeer hard water? Dan mag je ervan uitgaan dat dit op den duur problemen zal geven. Een waterverzachter is dan een goede oplossing. Deze symptomen wijzen op een hardwaterprobleem:
Kalkaanslag en kalkafzetting
Het bekendste nadeel van hard water is kalkaanslag. Iedereen kent wel de witte vlekken op de afwasbak, de badkuip en in de douche. Omwille van de kalk kan je sanitair onderhouden een heus karwei worden. Schoonmaakproducten en antikalkproducten, bewijzen tijdelijk hun nut, maar de oorzaak wordt er niet mee aangepakt.
De meeste mensen zijn ook vertrouwd met kalkafzetting in hun huishoudtoestellen en boiler. De laag kalk op de verwarmingselementen zorgt voor een minder rendement en kan op lange duur zelfs je toestellen beschadigen. Ook kunnen je leidingen en kranen verstopt raken. Als het zover is, is vervangen vaak de enige oplossing, met hoge kosten van dien.
Zeepproducten en kledij
Minder bekend is echter het effect van kalk op zeepproducten. Detergenten werken namelijk minder goed in combinatie met hard dan met zacht water. Hierdoor heb je dus meer zeep en shampoo nodig, maar ook je was- en poetsproducten worden snel opgebruikt. Ook je kleding en textiel zijn gebaat bij zacht water. Kalk zet zich echter vast in de vezels, waardoor de stoffen sneller verslijten. Ontdek nog meer nadelige gevolgen.
Voorkom problemen, grijp tijdig in
Merk je de symptomen van hard water op, dan is het eigenlijk al te laat. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Laat daarom je water testen door een professional. Zo ben je zeker en kun je tijdig ingrijpen. Hoe? Met een waterverzachter. Bij iedere situatie past een specifiek toestel om je water te ontharden. Ontdek de mogelijkheden. Dit toestel filtert het teveel aan kalk met een harstank uit het water. Zo werkt het.
Een duurzame investering
Levert een waterontharder naast zacht water nog iets op? Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, becijferde dat al deze factoren samen een gemiddeld gezin tot 650 euro per jaar kunnen kosten. Plaats je een waterverzachter, dan kun je op die kosten besparen. Laat je overtuigen, ontdek waarom een waterverzachter een duurzame investering is.
Wil je ook graag je leidingwater verbeteren en zo kosten besparen? Vind de waterverzachter die bij je past, neem contact op voor advies en een vrijblijvende offerte op maat. Informeer je ook alvast, download de gratis infobrochure.