De juiste waterverzachter voor thuis kiezen: hier houd je rekening mee

Gepubliceerd op 27 Februari 2023

Er zijn heel wat waterverzachters op de markt. Maar hoe vind je het geschikte toestel voor bij jou thuis? Ontdek enkele eigenschappen waarmee je best rekening houdt bij het maken van je keuze.

Type waterverzachter

De enige effectieve waterverzachter, is eentje die werkt met ionenwisseling. Al deze waterverzachters hebben dezelfde werking, maar onderling zijn er nog verschillen. We gaan er dieper op in.

1. Besturingssysteem waterverzachter

Het energie-, water- en zoutverbruik van je waterverzachter zijn belangrijke factoren. Zeker voor je portemonnee. Dit is afhankelijk van het besturingssysteem. We zetten de verschillende systemen even naast elkaar.

Tijdgestuurd systeem

Een waterverzachter die op tijd aangestuurd wordt, regenereert op vastgelegde intervallen (bijvoorbeeld om de 2 dagen). Dit is eenvoudig, maar daarmee is het ook gezegd. Dit systeem houdt geen rekening met het eigenlijke waterverbruik bij het regenereren. Dus of je nu veel of weinig water verbruikt en ontkalkt hebt, dat blijft hetzelfde. Zo kan het bijvoorbeeld dat de regeneratie gestart wordt voordat de harsen in de harstank verzadigd zijn. Of dat er bij piekverbruik de harsen oververzadigd zijn voordat de geplande regeneratie plaatsvindt, en je bijgevolg dus toch hard water verbruikt.

Volumegestuurd systeem

Beter is een volumegestuurd systeem. Deze waterverzachters meten het volume water dat door de waterverzachter gestuurd is, en gaan pas regenereren als de harsen verzadigd zijn. Dit is dus een verbetering ten opzichte van een tijdgestuurd systeem omdat ze rekening houden met het waterverbruik. Een volumegestuurde waterontkalker berekent de verzadiging van de harsen en gaat op basis van de ingestelde waterhardheid en het volume water dat erdoor gestuurd wordt werken. Hoe beter, exacter de waterhardheid ingesteld wordt, hoe zuiniger het toestel gaat werken.

Elektronische waterverzachter

Een elektronische of intelligente volumetrische waterverzachter gaat nog een stapje verder. Met behulp van elektronica, wordt je verbruik in kaart gebracht en op basis hiervan wordt de regeneratie exact aangestuurd. Ze verbruiken een beperkte hoeveelheid stroom, maar dit wordt gecompenseerd door een lager water- en zoutverbruik, in vergelijking met niet-intelligente toestellen. Daarnaast krijg je van deze toestellen ook info over hun werking en verbruik, in tegenstelling tot puur mechanische waterverzachters. Ontdek intelligente volumetrische waterverzachters.

2. De harstank(en) van een waterverzachter

Waterverzachters kunnen ook verschillen in het aantal en type harstanken. Je hebt systemen met een enkele (vaak grotere) harstank en systemen met een dubbele, vaak kleinere harstank, ook wel duplexsystemen genoemd. De inhoud van een harstank met enkele tank is vaak groter dan die van twee kleine tanks samen. 

Systemen met twee kleine harstanken zijn meestal volumetrisch gestuurd, terwijl systemen met een enkele, grotere harstank meestal intelligent, volumetrisch gestuurd zijn.

Andere verschillen tussen de twee systemen zijn:

  • Systemen met een enkele tank leveren zacht water wanneer je het nodig hebt, terwijl duplexsystemen altijd zacht water leveren, 24 uur op 24.
  • Bij een systeem met enkele tank is het geleverde debiet constant, terwijl bij een duplexsysteem het debiet kan fluctueren tijdens regeneratie.
  • De elektronica in een waterverzachter met enkele tank verbetert de efficiëntie van het toestel, een duplexsysteem heeft meestal geen elektronica.
  • De meeste systemen met een enkele tank gebruiken zouttabletten, terwijl duplexsystemen vaak gemaakt zijn om zoutblokken te gebruiken.

Dit betekent concreet dat tijdens het regeneratieproces van een waterverzachter met een enkele tank er geen zacht water beschikbaar is. Bij een duplexsysteem zal een van de twee tanks regenereren terwijl de andere tank nog zacht water aanlevert. Je geniet hiermee dus 24 uur op 24 van zacht water.

Debiet

Het debiet van het water in huis is ook een belangrijke factor. Je verbruikt natuurlijk niet constant water, maar je wilt natuurlijk wel dat het zacht water dat aangeleverd wordt, voldoende debiet heeft.

Een waterverzachter met een enkele harstank regenereert wanneer er geen vraag is naar water (bijvoorbeeld ’s nachts). Dankzij haar elektronica wordt ervoor gezorgd dat er genoeg capaciteit is overdag, soms door preventief te regenereren.

Een systeem met twee harstanks regenereert wanneer nodig, en bijna altijd op een moment dat er waterverbruik is, waardoor er gevolgen kunnen zijn voor het debiet van het water in huis. Dit betekent ook dat de waterontharders niet kunnen regenereren als je niet thuis bent. Zo kan het dat als je op vakantie bent geweest, het water een tijdje stil kan staan in het toestel.

3. Zoutverbruik: tablettenzout of blokzout

Systemen met duplextanken gebruiken meestal blokzout. Zouttabletten voor de waterverzachter zijn beschikbaar in zakken van 10 of 25 kg en kun je online bestellen en bij je thuis laten leveren. Bestel hier je zout voor je waterverzachter.

Grootte waterverzachter

De grootte van de waterverzachter speelt ook een rol. Je wil voldoende ruimte hebben om hem te kunnen plaatsen. Maar naast de fysieke grootte van het toestel is ook het volume zacht water dat het kan leveren tussen regeneraties, of de uitwisselingscapaciteit belangrijk. Dit zal bepalen of het toestel geschikt is voor je huishouden. Ontdek waterverzachters voor residentieel gebruik.

De waterverzachter die het best bij je situatie past, wordt bepaald  door een drie belangrijke factoren: de waterhardheid in je regio, het totale waterverbruik op jaarbasis en je verbruikspatroon.

Waterhardheid in je regio: dit beïnvloedt het volume zacht water dat door je waterverzachter geleverd kan worden. Start je met harder water, dan betekent dit dat je minder zacht water per regeneratiecyclus krijgt.

Je waterverbruik hangt vaak samen met je gezinssamenstelling. Meer personen, betekent meer waterverbruik.

Met verbruikerspatroon bedoelen we vooral: heb je een regendouche, ga je geregeld op vakantie, een zwembad, …

Meestal zijn er meerdere toestellen die aansluiten bij je behoeftes, maar let dus vooral op de grootte van je toestel.

  • Want een te klein toestel gaat harder moeten werken, vaker regenereren, meer water en zout verbruiken en dus sneller slijten.
  • Het water in een te klein toestel, is het mogelijk dat die niet lang in contact is met de harsen, waardoor het water niet volledig onthard wordt.
  • Ook het waterdebiet in huis is een belangrijke factor. In een groter huis is meestal een groter toestel nodig om een contant waterdebiet te garanderen. Heb je bijvoorbeeld een regendouche, dan gaat een klein toestel niet altijd het nodige debiet kunnen leveren.

Dus: Hoe vind je de juiste waterverzachter voor je woning?

Het belangrijkste dat je moet weten is of de waterverzachter de juiste eigenschappen heeft om aan de waterbehoefte van het huishouden te voldoen. Welk toestel het meest geschikt is, is afhankelijk van de waterhardheid in je regio, je totaalverbruik van leidingwater op jaarbasis en je verbruikspatroon.

De prijs van je waterverzachter is ook belangrijk. Hier moet je rekening houden met de aankoopprijs, maar ook de kost in gebruik. Een toestel dat duurder is in aankoop, maar kan op lange termijn prijziger zijn door de verbruikskosten. Aangezien een ontharder meer dan 15 jaar meegaat, zijn de werkingskosten een belangrijke factor. Hou daarom deze gegevens in de gaten alvorens je keuze te maken: de capaciteit van de waterverzachter, de hoeveelheid zout en water dat het op jaarbasis verbruikt, de dienst na verkoop.

Interesse in een waterverzachter om het leidingwater bij je thuis te ontharden? Informeer je nog meer. Download de gratis infobrochure, neem contact op en/of vraag een offerte aan.