Bespaar tot 650 euro dankzij een waterontharder!

Gepubliceerd op 18 Juni 2015

Het gebruik van een waterontharder, kan leiden tot een besparing van 650 euro per jaar.  Dat berekende Aqua Belgica, de Belgische federatie voor waterbehandeling op basis van cijfers van het NIS, voor een gemiddeld Belgisch gezin van 4 personen.  Een Amerikaans onderzoek, door en onafhankelijk test- en onderzoekcentrum, staven deze bevindingen!

Zeepproducten en detergenten

Een normaal gezin verbruikt 186 euro aan reinigings- & onderhoudsproducten, en 234 euro aan producten voor lichaamsverzorging.  Dit komt op een totaal van 420 euro per jaar.

Wanneer je gebruik maakt van onthard water, water waar dus geen, of bijna geen kalk meer inzit, kan het totale verbruik van detergenten tot 50% verminderd worden. Dit is een totale besparing van maar liefst 210 euro.  Verder heeft men ook geen wasverzachters, antikalk middelen en dergelijke nodig bij het wassen & schoonmaken.

De studie van het Amerikaanse Battelle Memorial Institute toont aan dat men voor het verwijderen van vlekken met koud water en met de helft van het gebruik van de detergenten eenzelfde resultaat bekwam wanneer onthard water gebruikt werd, ten opzichte van hard water.

Onthard water gebruikt met andere woorden minder detergenten en heeft een energiebesparing tot gevolg doordat op een lagere temperatuur gewassen kan worden om hetzelfde resultaat te bekomen.

Energieverbruik

Een modaal gezin spendeert op jaarbasis 419 euro aan warm water. Dit blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS). Door gebruik te maken van een ontharder, is er geen kalkafzetting meer in de toestellen die met warm water werken, waardoor een gezin 15% kan besparen.  Hiermee bespaar je dus op jaarbasis 63 euro.

Door gebruik te maken van onthard water, behouden waterverwarmingstoestellen & andere toestsellen die water opwarmen hun efficiëntie.  Zo werd vastgesteld dat gasketels, met een voorraadvat, die werken met onthard water, hun oorspronkelijke efficiëntie behouden gedurende 15 jaar. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van onthard water, kan dit leiden tot een verlies in efficiëntie van 48%...

Ook de levensduur van elektrische boilers verhoogt sterk. Doordat er geen kalk meer in het water zit, kan de kalk zich ook niet meer opstapelen in de boiler. Dergelijke kalkaanslag heeft een negatief effect op de prestaties van de boiler.

Vervanging van toestellen

Douchekoppen die werken met met hard water, verliezen tot 75% van hun capaciteit gedurende de eerste 18 maanden!  Kranen die werkten met hard water, konden hun vooropgestelde doorstroomcapaciteit van 5 liter per minuut niet behouden door de kalkophoping in de zeefjes.  Deze zeefjes waren bijna volledig verstopt na 19 testdagen.

Tijdens het onderzoek liet men vaatwasmachines en wasmachines gedurende 30 dagen en 240 volledige wasbeurten draaien op onthard en hard water. De toestellen waarbij onthard water gebruikt werd hadden vrijwel geen sporen van kalkaanslag. Zoals het rapport vermeldt: het leek alsof de toestellen er terug als nieuw konden uitzien, door er gewoon even met een doek over te gaan. Bij de toestellen waarbij hard water werd gebruikt moest de binnenkant ontkalkt en schoongemaakt worden door de ophoping van aanslag en bezinksel.

Een gemiddeld gezin spendeert jaarlijks zo’n 200 euro aan het onderhoud en het vervangen van kranen, leidingen en warmwatertoestellen. Door het gebruik van onthard water is er geen onderhoud van de kranen en leidingen meer nodig en zullen warmwatertoestellen ook minder snel vervangen dienen te worden. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 200 euro.

Kleding

Naast de langere levensduur van elektrische toestellen, ziet men ook dat kledij en huishoudlinnen een langere levensduur heeft wanneer onthard water gebruikt wordt bij het wassen. Door te wassen met zacht water kan er immers geen kalkaanslag plaatsvinden in de vezels.

Genomen dat een gemiddeld gezin 1.182 euro aan kledij en huishoudlinnen spendeert op jaarbasis, kan tot 177 euro (15%) bespaart worden op kledij doordat vroegtijdige slijtage niet optreedt.

Besluit: de totale besparing

Wanneer men alle bovenstaande besparingen optelt, kan een gezin op jaarbasis tot 650 euro besparen door het gebruiken van een waterontharder. Door de verlaging in energieverbruik en verbruik van detergenten, antikalk- en zeepproducten draagt hij bij tot een properder milieu. Tevens hebben toestellen die werken op onthard water een langere levensduur, wat maakt dat toestellen minder snel vervangen moeten worden. Daarom kan de waterontharder als huishoudelijk apparaat zonder twijfel toegevoegd worden aan de lijst met ‘groene producten’!

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterontharding, zou dan ook aan de bevoegde ministers van Milieu en Energie, willen vragen om de voordelen van de waterontharder in overweging te willen nemen en dit energiebesparende en milieuvriendelijke toestel te promoten naar de eindgebruiker toe.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan