Waterverzachter voor thuis : Hoe kies ik het juiste toestel?

Gepubliceerd op 08 May 2018

In dit artikel proberen we je wegwijs te maken in de verschillende types van waterverzachters en halen we de factoren aan die bepalen welk type toestel geschikt is voor jouw situatie. 

Om te beginnen is het wel leuk om te weten : hoe werkt een waterverzachter? De beknopte uitleg over hoe een waterontharder werkt, vind je hier.

De verschillende types van waterverzachters

Alle waterverzachters met ionenuitwisseling werken volgens hetzelfde principe, zoals uitgelegd hierboven. Toch zijn niet alle waterontharders hetzelfde. De belangrijkste componenten van een moderne ontharder zijn de harstank, de zoutbak (waar het zout wordt opgeslagen) en de controller voor de besturing van de ontharder. 

1. Besturingssystemen van een waterverzachter

De grootste verschillen in prestaties en verbruik van waterverzachters zijn toe te schrijven aan hun besturingssysteem, vandaar dat we de verschillende systemen even naast elkaar zetten.

Een tijdsgestuurd systeem regenereert volgens vastgelegde intervallen (bijvoorbeeld om de 2 dagen). Het voordeel van dit systeem is dat het eenvoudig is, maar daar houdt het eigenlijk op. Dit systeem houdt geen rekening met het eigenlijke waterverbruik, en regenereert dus niet in functie daarvan.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een regeneratie gestart wordt voordat de capaciteit van de harstank verzadigd is. Omgekeerd, als er door een piek in het verbruik de harstank verzadigd raakt voor de geplande regeneratie eraan komt, komt er toch hard water door je leidingen.

Volumegestuurde waterontkalkers meten het volume aan water dat door de waterverzachter komt en regenereren de harskorrels pas wanneer er gedetecteerd wordt dat deze verzadigd zijn. Volumegestuurde toestellen vormen dus een verbetering op tijdsgestuurde toestellen, omdat ze zich wel naar je verbruik richten.

Een volumegestuurde waterontkalker berekent de verzadiging van haar harstank op basis van de ingestelde waterhardheid en het volume water dat verbruikt werd. Hoe exacter deze waterhardheid kan ingesteld worden, hoe zuiniger je toestel gaat werken.

Intelligent volumetrische waterontkalkers (ook wel elektronische waterontkalkers genoemd) gaan nog een stap verder. Zij gebruiken elektronica om je verbruik in kaart te brengen en de regeneraties exact aan te sturen. Het beperkte stroomverbruik van deze ontkalkers wordt meestal ruimschoots gecompenseerd door het lagere water- en zoutverbruik, vergeleken met niet-intelligente toestellen.

Verder geven deze toestellen ook meer informatie over hun werking en verbruik, in tegenstelling tot zuiver mechanische toestellen.

2. De harstank van een waterverzachter

Een tweede verschil dat optreedt tussen waterverzachters zit in de harstank, vooral dan in systemen met een enkele (vaak grotere) harstank versus systemen met een dubbele, vaak kleinere harstank, ook wel duplex systemen genoemd. Vaak is de harsinhoud van een systeem met enkele tank groter dan de harsinhoud van de twee kleine tanks samen.

Het besturingssysteem is hier ook belangrijk. Systemen met twee kleine harstanken zijn meestal volumetrisch gestuurd, terwijl systemen met een enkele, grotere harstank meestal intelligent volumetrisch gestuurd zijn.

Verdere verschillen tussen de twee systemen zijn:

  • Systemen met een enkele tank leveren zacht water wanneer je het nodig hebt, terwijl duplex systemen altijd zacht water leveren, 24u op 24.
  • Bij een systeem met enkele tank is het geleverde debiet constant, terwijl bij een duplex systeem het debiet kan fluctueren tijdens regeneratie.
  • De elektronica in een waterverzachter met enkele tank verbetert de efficiëntie van het toestel, een duplex systeem heeft meestal geen elektronica.
  • De meeste systemen met een enkele tank gebruiken zouttabletten, terwijl duplex systemen vaak gemaakt zijn om zoutblokken te gebruiken.

Concreet betekenen deze verschillen het volgende: tijdens het regeneratieproces van een waterverzachter met enkele tank is er alleen hard water beschikbaar, terwijl een bij een duplex systeem maar een van beide tanks tegelijk gaat regenereren. Zo wordt er 24u op 24 zacht water geleverd.

In de realiteit verbruiken we echter geen water de klok rond, maar willen we wel de zekerheid dat zacht water geleverd wordt als we het nodig hebben, aan een voldoende debiet. Een waterverzachter met een enkele harstank gaat regenereren wanneer er geen vraag naar water is (bijvoorbeeld midden in de nacht). Haar elektronica zorgt ervoor dat er steeds genoeg capaciteit beschikbaar is overdag, soms door preventief te regenereren.

Een systeem met twee harstanks gaat regenereren wanneer nodig, en vrijwel altijd op een moment dat er waterverbruik is, met alle gevolgen van dien voor het waterdebiet in huis. Verder betekent dit ook dat deze waterontharders niet kunnen regenereren als je niet thuis bent, dus dat het water bijvoorbeeld tijdens je vakantie wekenlang stil kan staan in het toestel.

3. Tablettenzout versus blokzout

zouttabletten

bron : Ecowater Systems

Tablettenzout is beschikbaar in zakken van 10 of 25 kg, die je in een waaier aan verkooppunten kan vinden. Blokzout is alleen beschikbaar in zakken van 8 kg, is duurder, en kan je vaak alleen bij de leverancier van je toestel aankopen.

Welke grootte van waterverzachter heb ik nodig?

Veel mensen denken eerder aan de fysieke grootte van de ontharder, maar het is hoofdzakelijk haar uitwisselingscapaciteit (het volume aan zacht water dat geleverd kan worden tussen regeneraties) die bepaalt of het toestel geschikt is voor een huishouden. Betrouwbare leveranciers gaan deze cijfers meedelen in de brochures van de ontharder.

Het toestel dat voor jouw situatie past, gaat bepaald worden door drie belangrijke factoren. De waterhardheid in je regio, je totale waterverbruik op jaarbasis, en je verbruikspatroon.

De waterhardheid in je regio gaat het volume aan zacht water dat geleverd kan worden door je ontharder beïnvloeden. Harder water om mee te starten betekent minder zacht water per regeneratiecyclus. Je waterverbruik hangt vaak samen met je gezinssamenstelling (meer personen betekent meer waterverbruik) en met je verbruikspatroon bedoelen we vooral: heb je een regendouche, ga je geregeld op vakantie, …

Meestal gaan er meerdere toestellen voldoen aan je behoeften, maar wees toch voorzichtig met een te klein toestel te kiezen.

  • Een te klein toestel gaat harder moeten werken, vaker moeten regenereren, daardoor meer water en zout verbruiken, en dus sneller slijten.
  • Een te klein toestel zal het water niet lang genoeg in contact brengen met de harsen, waardoor het water niet volledig onthard wordt.
  • Tenslotte is er nog de factor van het waterdebiet in huis. Grotere huizen gaan een groter toestel nodig hebben, om een constant waterdebiet te verzekeren in het hele huis. Als je dus een regendouche hebt, gaat een klein toestel vaak niet het nodige debiet kunnen leveren.

Conclusie: Hoe dus de juiste waterverzachter voor mijn huis vinden?

De belangrijkste vraag die je beantwoord moet hebben is of de waterverzachter de juiste eigenschappen heeft om aan de waterbehoefte van het huishouden te voldoen. Het meest geschikte toestel gaan bepaald worden door de waterhardheid in je regio, je totaal verbruik op jaarbasis, en verbruikspatroon – heb je een regendouche, ga je al vaker op vakantie, …

De prijs van de ontharder wordt niet alleen door de aankoopprijs bepaald, maar ook door de kost in het gebruik. Zo kan een toestel dat duurder is in aankoop toch goedkoper uitkomen op lange termijn, dankzij lagere verbruikskosten. Vermits een goede ontharder meer dan 15 jaar meegaat, zijn deze werkingskosten een belangrijke factor.

Zorg er daarom voor dat je steeds over de volgende gegevens beschikt alvorens een keuze te maken:

  • De capaciteit van de ontharder
  • Hoeveel het zout- en waterverbruik bedraagt op jaarbasis
  • Welke dienst na verkoop er wordt geleverd

 

Veel succes! 

Benieuwd naar de nieuwste generatie intelligente waterverzachters? Download hier je infobrochure.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan