Waterontharders : Een aantal onwaarheden ontkracht

Gepubliceerd op 19 Juni 2015

Een waterontharder helpt bij het efficiënte beheer van de sanitaire installatie en helpt het dagelijkse welzijn en comfort te verbeteren.  Ondanks dat de waterontharder in de medische & wetenschappelijke wereld wordt erkend, wordt er de dag van vandaag nog steeds een aantal onwaarheden in stand gehouden ten aanzien van de gebruikers.

Onthard water is niet drinkbaar : NIET WAAR

Ontharding is één van de procedés die door het Ministerie van Volksgezondheid is erkend voor de behandeling van water bestemd voor menselijke consumptie. Zo wordt zeer hard water, in bepaalde stadsagglomeraties, reeds door de plaatselijke drinkwatermaatschappij gemeenschappelijk onthard voor dat het wordt verdeeld via het waterleidingnet!

Het klopt dat door ontharding van water de samenstelling wordt gewijzigd, en dat de initiële hardheid van water van bijvoorbeeld 30°f verbeterd wordt tot 6°f.  Hiervoor worden calcium & magnesium aan het water onttrokken, en wordt er 110mg natrium per liter water toegevoegd.
Als je weet dat een normale voeding van een volwassene 6.000mg zout per dag bevat, wat overeenkomt met ongeveer 3.500mg natrium, dan merk je dat die 110mg per liter niet echt een verschil gaat uitmaken.  Sterker nog, 98% van de natriuminbreng is afkomstig van voeding, en slechts 2% is afkomstig van waterontharding volgens de publicatie “Human intake of minerals from frinking water in the European Communities: Hardness of drinking water & public health”.

Onthard water is zout : NIET WAAR

Bij keukenzout is de zoute smaak afkomstig van de verbinding van natrium met chloriden.  In onthard water stijgt het natriumgehalte, maar blijft de hoeveelheid chloriden ongewijzigd.  Dus als de natriumsmaak al waarneembaar zou zijn, kan mijn hooguit zeggen dat het water “natrium houdend” is…

Koud water moet niet onthard worden : NIET WAAR

Koud water zal minder aanslag veroorzaken dan warm water.  Toch is het ook raadzaam om koud water te ontharden!  Om te beginnen omdat er in veel toestellen water verwarmd wordt, waarbij koud water als basis wordt gebruikt. Zelfs voor toepassingen met uitsluitend koud water is het raadzaam onthard water te gebruiken.  Kijk maar eens naar de waterbak van uw huisdier, waarvan u het water regelmatig ververst… Na enkele weken of maanden zal er ook hier duidelijke kalkaanslag aanwezig zijn.

Het calcium van drinkwater is noodzakelijk voor de gezondheid : NIET WAAR

Voldoende calcium is belangrijk voor de gezondheid.  Ons hele leven lang heeft de mens calcium nodig, vooral ter compensatie van de ontkalking die te wijten is aan het verouderingsproces. Calciumzouten die in drinkwater zitten, worden zéér beperkt opgenomen door het menselijke lichaam.  Zelfs het kalkrijkste water, voorziet maar in een zeer klein deel in de calciumbehoefte.

Het calcium dat wordt opgenomen door het menselijke lichaam, zit vooral in melk en haar afgeleide producten (boter, kaas, …) en tal van andere voedingsmiddelen zoals gedroogde groenten en fruit, chocolade, vette vis & zeevruchten, orgaanvlees & volkorenbrood.