Dit is hoe jij je sanitair jarenlang mooi kunt houden

Dit is hoe jij je sanitair jarenlang mooi kunt houden

09/04/2024

Na het (laten) plaatsen van een nieuwe badkamer met sanitair, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. In dit artikel staan handige tips om jouw sanitair zo goed als nieuw te houden en om kalk op een effectieve manier tegen te gaan. Een waterontharder kopen bijvoorbeeld, evenals het tijdig verwijderen van vuil en schimmels.

Tip 1: Regelmatig bijhouden

Het is belangrijk om sanitair goed bij te houden en regelmatig op een milde manier te reinigen. Kies dus voor milde schoonmaakmiddelen die het sanitair niet beschadigen. Denk aan een sopje van azijn en water, of speciale reinigingsmiddelen voor sanitair. Laat het product eventjes inwerken, voordat je verder gaat met schoonmaken. Gebruik geen te harde schuursponsen die slecht zijn voor de beschermlaag van je sanitair en droog het sanitair af met een zachte doek nadat je het hebt afgespoeld met water. Door te voorkomen dat vuil en aanslag opstapelt, hoef je namelijk ook niet hard te schrobben.

Tip 2: Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken is zo’n klusje dat je liever niet doet, maar soms ontkom je er echter niet aan. Gelukkig is er een makkelijke truc waarmee je voegen in mum van tijd weer stralend wit zijn. Het enige dat je nodig hebt is baking soda (verkrijgbaar in de supermarkt) en water. Maak hier een papje van, om vervolgens de voegen mee in te smeren. Laat het ongeveer een kwartiertje intrekken, voordat je begint met het schoonmaken van de badkamer en je sanitair. Zodra je merkt dat je voegen niet meer helemaal waterdicht zijn, kun je deze na het reinigen impregneren. Dit is een simpel klusje, dat wel zorgt voor een langere levensduur van je voegen.

Tip 3: Kalk tegengaan

Het tegengaan van kalk scheelt enorm veel poetswerk en het zorgt er tegelijkertijd voor dat je sanitair veel langer mooi blijft. Een waterontharder is eigenlijk de enige manier om dit op een effectieve manier te doen, omdat je zo de bron aanpakt. Je sanitair komt hierdoor tenslotte zo min mogelijk met kalk in aanraking. Hoewel dit een dure investering lijkt, hoeven de waterontharder kosten helemaal niet hoog te zijn en ze zijn makkelijk terug te verdienen. Je bespaart zo namelijk niet alleen op de waterkosten zelf, maar ook op die van schoonmaakmiddelen. En een waterontharder scheelt ook enorm veel tijd tijdens het poetsen van de badkamer; een win-win situatie dus.

Tip 4: Schimmel op tijd verwijderen

Vooral bij sanitair vormt zich makkelijk zwarte schimmel. Denk aan de randen langs het bad of de douche. Deze zwarte schimmel is gelukkig goed te verwijderen en te voorkomen, door het regelmatig in te spuiten met wat azijn. Je kunt dit het beste doen met een plantensproeier, waarna het belangrijk is om het een paar uur te laten intrekken. Toch is het  soms helaas onmogelijk om zwarte schimmel te verwijderen als het in het siliconen materiaal is gekropen van kitranden. In dat geval zullen deze moeten worden vervangen. Des te belangrijker dus, om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. 

Dit is hoe jij je sanitair jarenlang mooi kunt houden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.