Dit is de ideale plaats voor een waterontharder

Gepubliceerd op
Dit is de ideale plaats voor een waterontharder
Dit is de ideale plaats voor een waterontharder

Denk je erover na om een waterontharder te installeren in je nieuwe of gerenoveerde woning? Dan heb je wellicht een paar vragen, bijvoorbeeld over wat de ideale locatie is voor de waterontharder en waar je zoal rekening mee moet houden. Dit artikel helpt je om een helder inzicht te krijgen in de waterontharder en in de plaatsing van dit apparaat.

Wat is een waterontharder en waarom is het nuttig?

Een waterontharder, ook wel een waterverzachter genoemd, is een toestel dat kalk uit leidingwater verwijdert en dat voorkomt dat het zich hecht aan oppervlakken. Dit heeft verschillende voordelen: het verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten, je bespaart op het gebruik van schoonmaakmiddelen en het kan zelfs je energierekening verminderen. Het kost apparaten, zoals waterkokers en boilers, namelijk extra veel energie om het water op te warmen indien er kalk aan het verwarmingselement is gehecht.

De waterverzachter wordt aangesloten op de hoofdwaterleiding en werkt op basis van harskorrels die calcium- en magnesiumionen (verantwoordelijk voor kalk) uit het water filteren. Om dit te kunnen doen, wordt er regelmatig natrium gebruikt om de goede werking van de waterontharder te behouden.

Waterontharder in de meterkast

De meterkast is over het algemeen een goede plek om een waterontharder te installeren. Deze ruimte wordt doorgaans gebruikt voor verschillende doeleinden en dient soms ook als extra opslagruimte. Echter, niet elke waterontharder past in elke meterkast. Het is daarom belangrijk om de afmetingen van je ontharder goed te controleren voordat je besluit om deze hier te plaatsen. Je hebt voldoende plaats nodig voor de installatie, het onderhoud en eventuele herstellingen.

Alternatieven voor een plaatsing in de meterkast

De garage is een andere locatie waar waterontharders vaak worden geïnstalleerd, vooral omdat ze zo uit het zicht zijn en omdat er ruimschoots voldoende plaats is. De temperatuur in de garage is vaak ook ideaal. Hoewel een plaatsing in de garage ideaal lijkt, moet je mogelijk het leidingwerk aanpassen, vooral als het water op een ander punt je huis binnenkomt. Bij een totaalrenovatie kun je hier vooraf rekening mee houden. Als je het geluk hebt dat je over een ruime bijkeuken of opslagruimte beschikt, kan dit eveneens een perfecte plaats zijn voor je waterontharder. Ook hier moet je rekening houden met eventuele aanpassingen aan het leidingwerk.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een waterontharder

Bij het bepalen van de ideale plaats voor een waterontharder is het cruciaal om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. De ontharder moet bijvoorbeeld dicht bij de hoofdwaterleiding worden geplaatst. Zorg er ook voor dat er een afvoer aanwezig is voor de regeneratiecyclus en dat er een stroomaansluiting in de buurt is. Het apparaat moet bovendien op een koele plaats staan om bacteriegroei te voorkomen, maar dit mag niet te koud zijn om bevriezing te vermijden. Tot slot is het essentieel dat de waterontharder op een ruime en goed bereikbare plek wordt geplaatst, zodat je het zout gemakkelijk kunt bijvullen en het apparaat kunt onderhouden. Een professionele installateur zal je graag informeren over de plaatsing van de waterontharder.

   

standaard