Zit er kalk in mijn leidingwater?

Gepubliceerd op 08 May 2018

Kalk in je leidingwater brengt veel schade toe aan je woning. Men spreekt ook wel eens van hard water. In sommige gebieden in België is het water van nature hard. Hoe is dat in jouw regio en heb je een waterontharder nodig?

Hard leidingwater

Heb je gemerkt dat je elektrische apparaten snel stuk gaan, je verwarming niet efficiënt werkt, het water in je kranen minder vlot stroomt, je harder moet schrobben in je badkamer, … Dan heb je misschien last van kalk in je leidingwater. Te veel kalk in het water noemt men ook wel hard water. De hardheid van het leidingwater in België verschilt van streek tot streek.

Verschillende hardheden in België

In België is er zacht, gemiddeld zacht, hard en zeer hard water. Dit wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (1° f = 10 mg kalk per liter). Het cijfer zegt iets over de hoeveelheid opgeloste calcium- en magnesium-ionen in het water. Zacht water is tot 7° f. Gemiddeld hard water tussen 8 en 15° f. Hard water is tussen 16 en 30° f en zeer hard water is meer dan 30° f. Vanaf 9° f begint kalkaanslag te vormen. Dit zorgt voor heel wat nadelen.

Indicatie waterhardheid

Wil je weten wat de hardheid van het leidingwater in jouw regio is? Een expert in waterbehandeling kan je hier meer informatie over geven. Die weet wat de hardheid per gemeente is. Deze gegevens zijn vaak gebaseerd op gegevens van de Belgische watermaatschappijen, waterfederaties en eigen metingen. Voor een gedetailleerd verslag is er wel een meting nodig.

Meten is weten

Een indicatie krijgen van de hardheid van je water is een stap in de goede richting. Toch is het aangewezen om het water bij je thuis grondig te laten testen. Zo heb je de juiste gegevens, op maat van je woonplaats. Wil je een gedetailleerd verslag van je water? Dan laat je dus best een expert het water bij je thuis meten. Is het resultaat ‘hard water’? Dan kun je op zoek naar een oplossing.

Hard water behandelen

Kalk in je leidingwater houdt heel wat risico’s in voor je ganse woning. Voor je keuken, badkamer, verwarming, portemonnee, … Vervelende gevolgen die je kunt vermijden. Met een waterontharder maak je je water aangenaam zacht en dat 24 uur op 24 dankzij de dubbele harstank. De calcium- en magnesium-deeltjes hechten zich aan de hars en worden zo uit het water verwijderd. Het proberen waard.

Benieuwd naar de hardheid van het water in jouw regio? Laat een expert het water bij jou thuis testen.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan