Zijn er nadelen of risico’s aan hard water?

Gepubliceerd op 20 August 2018

Weet je, dat vervelende laagje kalkaanslag in je badkamer? Dat is een teken dat je waarschijnlijk te veel kalk in je water hebt. Maar zijn er ook andere nadelen of risico’s aan hard water? Je ontdekt het hier.

Niet zomaar kalkaanslag

Of je kalk in je water of hard water hebt, is afhankelijk van de regio waarin je woont. Je herkent het aan het vieze witte laagje kalkaanslag op de kranen in je badkamer. Je denkt waarschijnlijk: “met schoonmaken is dat zo opgelost”. Maar niets is minder waar, kalk kan namelijk je hele huis aantasten. Laat daarom gratis de hardheid van het water bij je thuis testen. 

Een ongezellige badkamer

Je herkent het van ver, je kranen, douchekoppen en tegels hebben een doffe schijn en de witte aanslag komt telkens terug. Hierdoor spendeer je veel tijd en energie aan schoonmaken. Helemaal niet de rust die je normaal in een badkamer verdient. Betaal je veel voor schoonmaakmiddelen om kalkaanslag te verwijderen? Dat is slechts een begin. Na een tijdje raken de kranen verstopt, moet je ze ontkalken en zelfs vervangen.

Een onsmakelijke keuken

Smaakt je kopje koffie of thee thuis niet zo heerlijk als op het werk? Kalk is de boosdoener. Ook in je keuken zijn de nadelen van hard water merkbaar. Zo zijn je bestek, glazen en borden dof wanneer ze de vaatwasser verlaten en verlies je al snel je eetlust. Ook zie je op tegen schoonmaken want je keukenoppervlaktes krijg je met moeite schoon. Hiervoor heb je meer detergent nodig wat zorgt voor extra kosten.

Frustraties in de wasruimte

Krijg je je wasgoed moeilijk schoon ondanks de grote hoeveelheid wasproduct? Voelen de stoffen ruw aan en gaan ze sneller stuk? Kalkaanslag brengt veel schade toe aan je was en wasmachine. De warmte-elementen van je toestel zijn aangetast waardoor je machine minder efficiënt werkt. Hierdoor gaat hij stuk en moet hij hersteld of vervangen worden.  

Een dure verwarming en boiler

Is je energiefactuur gestegen en weet je niet waarom? Kalkaanslag kan je verwarming te pakken hebben. Wist je dat je toestel met een laag van 1,6 mm kalk al 15 procent minder energie-efficiënt is? Zo moet je ketel meer moeite doen om de ruimtes op te warmen. Verder raken je leidingen sneller verstopt. De herstellings- en vervangingskosten voor een nieuwe ketel en leidingen zijn enorm.

“Wist je dat je verwarming met een laag van 1,6 mm kalk al 15 procent minder energie-efficiënt is?”

Een droge huid en dof haar

Voelt je huid en haar droog aan? Ook hier laat kalk zijn sporen na. Onderzoek heeft uitgewezen dat hard water de huid uitdroogt en zelfs serieuze kwalen zoals eczeem kan veroorzaken. Bovendien vormt er zich een kalklaagje op je haar waardoor het dof wordt. Bij het douchen moet je meer douchegel gebruiken voordat het schuimt en die overtollige hoeveelheid kan de droge of gevoelige huid nog meer irriteren.

Nadelen voor je portemonnee

Kalkaanslag is een aanslag op je budget. Elektrische apparaten, de vaatwasser, de wasmachine, boiler, verwarmingsketel, leidingen, kranen, … alles gaat minder lang mee. Dit zorgt voor hoge herstellings- en vervangingskosten die je zou kunnen voorkomen.

Bescherm je huis tegen kalk

Met een niet-elektrische waterontharder pak je kalk en de nadelen ervan aan. Het toestel haalt de mineralen calcium en magnesium uit het leidingwater. De deeltjes hechten zich aan de harsen in de (dubbele) tank(en). Zijn de harsen verzadigd, dan worden ze gezuiverd met een zoutoplossing. Dit noemt men ook wel regeneratie. Is de ene tank aan het regenereren, dan levert de andere zacht water. Zo is je water 24 uur op 24 kalkvrij.

Wil je de nadelen van hard water aanpakken of de risico’s voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact op voor gratis advies op maat.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan