Is zacht water drinkbaar?

Een waterontharder verwijdert kalk uit je leidingwater en maakt het aangenaam zacht. Dit is goed voor je leidingen, apparaten, boiler, wasmachine, vaatwasser enzovoort. Maar kun je het ook drinken?

Kalk in het leidingwater

Leidingwater kan nadat het grondig gezuiverd en behandeld is door de drinkwatermaatschappij toch nog kalk bevatten. Hoeveel kalk het water bevat, verschilt van regio tot regio. Dit noemt men ook hard water. Het is niet schadelijk voor je gezondheid en je kunt er gerust van drinken.

Waarom zacht water?

Waarom ontharden we dan ons water? Omwille van de kalkaanslag! Deze vervelende witte substantie ontstaat wanneer hard water opgewarmd wordt en zorgt voor heel wat nadelen in heel je huis. Het tast bijvoorbeeld je verwarming, leidingen, kranen, afwasmachine, enzovoort aan. Hierdoor gaan deze sneller stuk. Met een waterontharder voorkom je dit en bespaar je fiks op kosten. Ontdek of je hard water hebt.

Zacht water drinkbaar?

Een waterontharder werkt volgens het principe van ionenwisseling. Hierbij stroomt hard water door het toestel en hechten de calcium- en magnesiumionen zich aan de harsen. Ionenwisseling is een bewezen behandeling van water. Dit onthardingsproces wordt soms ook door de drinkwatermaatschappijen zelf toegepast. Zacht water is dus perfect drinkbaar.

Zout in het drinkwater?

Omdat een waterontharder zout gebruikt, en het alleen maar werkt als dit voldoende is bijgevuld, denken mensen vaak dat er zout in het water komt. Het tegendeel is echter waar. Enkel bij het regenereren van het apparaat wordt er zout gebruikt. De harsen in de ontharder worden met een zoutwateroplossing gespoeld zodat ze terug gebruikt kunnen worden. De oplossing zoutwater met magnesium en calcium wordt daarna naar de riolering afgevoerd.

Een kleine hoeveelheid zout

Er kan een kleine hoeveelheid zout in het ontharde water aanwezig zijn. Dit is echter zo weinig dat je het niet merkt. Om even te vergelijken: er zit meer zout in een glas melk dan in een glas zacht water. We spreken dus eerder van natriumhoudend water.

Wil je genieten van heerlijk zacht water? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis offerte.

 

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

Op zoek naar een nieuwe keuken? Denk ook aan de waterkwaliteit!

Als je een nieuwe keuken gaat kopen, zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten.

GRATIS Nieuwsbrief