Wat zijn de gevolgen van kalk voor je wasmachine?

Gepubliceerd op 01 Juni 2018

Een wasmachine gebruikt warm water. Is je water hard, dan vormt kalkaanslag zich en tast het je machine aan. Dit zorgt voor nare gevolgen. Wat zijn de risico’s en hoe kun je ze voorkomen?    

Kalk in je wasmachine

Heb je hard water? Dan is je wasmachine vatbaar voor kalkaanslag. De machine gebruikt namelijk warm water waarin calcium- en magnesiumionen zich tot kalk kunnen verbinden. Na een tijdje duurt het langer om het water op te warmen en gaat je machine meer energie verbruiken. Met als gevolg: een verwarmingselement dat stuk is en een wasruimte die blank staat. Dat wordt dweilen!

Schuurpapier wasgoed

Niet alleen je wasmachine gaat stuk. Ook je wasgoed wordt aangetast. Omdat je meer wasproduct moet gebruiken om de stoffen proper te krijgen, worden de vezels hard en broos. Je kleren, handdoeken, lakens, enzovoort lijken wel schuurpapier en zijn klaar voor de voddenbak.

Hoge kosten

Gaat je wasmachine stuk, dan betaal je heel wat herstellings- en/of vervangingskosten. Voordat hij helemaal de geest geeft zie je het rendement slinken. Je gebruikt meer wasmiddel om de vlekken uit je wasgoed te verwijderen. Hierdoor gaan je kleren, lakens en handdoeken sneller stuk en moeten ze vaker vervangen worden. Allemaal kosten die vermeden kunnen worden.

Tips bij het wassen

  • Controleer hoeveel wasmiddel je nodig hebt voor de hardheid van je water en houd je hieraan. Dit vind je terug op het wasmiddel.
  • Was op lage temperatuur (30°- 40° Celsius).
  • Ga na of je best een vloeibaar wasmiddel of waspoeder gebruikt, dit is afhankelijk van het type was.

Antikalk- en ontkalkingsmiddelen

Er zijn verschillende preventieve antikalkmiddelen voor de wasmachine op de markt. Je zou ze elke dag moeten gebruiken, maar ze zijn vrij duur. Is je machine aangetast door kalk, dan kun je een ontkalkingsmiddel gebruiken. Gebruik het wel niet te vaak.

Verleng de levensduur van je machine

Een duurzame oplossing voor hard water is een waterontharder. Het haalt kalk uit water zodat het je wasmachine niet kan vernielen. Dankzij een niet-elektrische waterontharder met dubbele harstank heb je 24 uur op 24 zacht water. Een waterexpert geeft je graag vrijblijvend gratis advies. Bovendien kun je, als je dat wil, 40 dagen gratis een waterontharder testen.

Wil je dat je wasmachine langer meegaat? Neem dan contact op voor vrijblijvend en gratis advies op maat over waterontharders.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan