Wat is kalkaanslag?

Kalk, calcium of calciumcarbonaat is een mineraal dat voorkomt in water. Zit er veel kalk in je leidingwater, dan kan er kalkaanslag ontstaan. Dit verkort de levensduur van je toestellen en jaagt je energiefactuur de hoogte in. Ontdek hoe je kalkaanslag vermijdt en zo geld bespaart.

Mineralen in het water

Zit er een hardnekkig wit laagje op je badkamerkraan? Dat is kalkaanslag. Wat is dit precies en hoe ontstaat het? Kalkaanslag is een gevolg van hard water. Regenwater is van nature zacht, maar zodra het de grond bereikt, passeert het vele soorten stenen zoals krijt en kalksteen. Hier pikt het calcium- en magnesiummineralen op. Die maken samen het water hard.

Hardnekkige aanslag 

Wanneer je het harde water verwarmt, in een apparaat of via je verwarmingssysteem, veranderen de mineralen in kalkaanslag. Het zet zich vast aan bijvoorbeeld de badkamerkraan, de wasmachine, de waterkoker of de boiler voor het warme water. Hoe meer kalkzouten er in het water zitten, hoe harder het water is en hoe sneller kalkaanslag ontstaat. Ontdek de hardheid van het water in jouw regio.

Witte aanslag

Kalkaanslag is een echte doorn in het oog. Je kranen in de badkamer en de keuken verliezen hun glans, je glazen douchewand is dof en je tegels slaan wit uit. Na een tijdje zal het water minder vlot uit je kranen of douchekop stromen. Eerst is het een witte waas, maar de aanslag stapelt zich geleidelijk aan op. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om het laagje te verwijderen.  

Voorkom kosten

Waarom moet je kalkaanslag vermijden? Het ziet er niet alleen vies uit, het maakt ook je apparaten stuk en het zorgt voor een hogere energiefactuur. Met een waterontharder pak je kalkaanslag aan. Het filtert de kalk uit het water en maakt het water lekker zacht. Dat extra comfort went snel.

Snel terugverdiend

Een waterontharder is zeker een slimme investering. Wist je dat de kostprijs van je toestel in minder dan 2 jaar is terugverdiend? Hoe dat kan? Je toestellen (boilers, (af)wasmachines …) en sanitair gaan langer mee en je verwarmingselementen verbruiken minder energie. Zo vermijd je onnodige kosten voor energie, herstellingen en vervangingen. Ook heb je minder schoonmaakproducten nodig.

Interesse in een waterontharder en hoe je kan besparen? Vraag een gratis afspraak aan.

Een Aquacare – Kinetico expert onderzoekt de situatie bij je thuis en stelt je vrijblijvend de beste oplossing voor.

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Ontkalk je water met een waterontharder en krijg tijdelijk bij je aankoop een gratis drinkwatersysteem cadeau!

Kalk in het leidingwater is niet altijd zichtbaar maar kan heel wat schade en kosten veroorzaken.

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

GRATIS Nieuwsbrief