Wat is het verschil tussen een ontharder en een ontkalker?

Gepubliceerd op 17 July 2018

Heb je kalk in je water, dan kun je dit behandelen met een ontharder en een ontkalker. Maar wat is het verschil tussen de twee?

Ontharder of ontkalker

De termen ‘ontharder’ en ‘ontkalker’ betekenen eigenlijk hetzelfde en worden door elkaar gebruikt. Nog zo’n benaming is ‘waterverzachter’. Ze verwijzen allemaal naar een middel of toestel om hard water te verzachten, kalk uit het water te halen. Hier bedoelen we met ‘waterontharder’ een toestel dat je op je waterleiding aansluit.

Kalk in water

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk in het water. Dit wordt in België uitgedrukt in Franse graden (1° f= 1 mg calciumcarbonaat per 100 ml water). In sommige streken zit er meer kalk in het water dan in andere. Dit kan heel vervelend zijn, misschien zelfs meer dan je weet.

Last van kalk?

Ondanks dat ons water grondig gezuiverd wordt, blijft kalk aanwezig. Heb je er te veel van in je leidingwater dan merk je dat meteen. Wordt hard water opgewarmd, dan vormt er zich kalkaanslag. Het zet zich als een wit laagje af op je kranen en badkamertegels. Hierdoor moet je veel harder schrobben om het schoon te krijgen. Maar dit is lang niet het enige nadeel van kalk in je water. Het tast ook je volledige woning aan.

Oplossing tegen kalk

Een waterontharder verwijdert kalk uit water. Hiermee voorkom je al de risico’s van te veel kalk in je water en bespaar je op heel wat kosten. Zo kun je met je gezin tot 650 euro per jaar besparen!* Een waterontharder met ionenwisseling is het enige bewezen middel om hard water te verzachten. Het toestel gebruikt hiervoor harsen en zout.

*Volgens een studie van Aqua Belgica

Werking ontkalker

Hard water wordt door de ontharder gestuurd. Hierbij hechten de mineralen magnesium en calcium zich door middel van ionenwisseling aan de harsen in de tank(en). Zijn de harsen verzadigd, dan wordt er een zoutoplossing door de ontkalker gestuurd die samen met de deeltjes naar de afvoer naar buiten worden geleid. Dit proces noemt men ook wel regeneratie.

Interesse in een waterontharder of -ontkalker? Neem vrijblijvend contact op voor gratis advies op maat.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan