Wat bepaalt de prijs van een waterontharder?

Gepubliceerd op 17 July 2018

Waterontharders verschillen in uitvoeringen, groottes, designs, … Ook de prijzen zijn niet hetzelfde. Wat bepaalt de kost van een waterontharder?

Bespaar tot 650 euro* per jaar

Een waterontharder met ionenwisseling is dé bewezen oplossing om kalk uit je leidingwater te halen. Hiermee voorkom je de risico’s van hard water en kun je met je gezin zo’n 650 euro per jaar* uitsparen. Het is dus een goede investering. Maar hoe kies je de juiste waterontharder? De prijs is zeker een belangrijke factor maar wat bepaald die?

*Volgens een studie van Aqua Belgica

Elektrisch of niet-elektrisch

Een niet-elektrische waterontharder wordt aangestuurd door waterkracht. Hierdoor verbruikt het geen elektriciteit en heeft dus ook geen software, batterij, motor, printplaat, aansluiting, enzovoort nodig. Hierdoor is de kost van het toestel lager dan een vergelijkbare elektrische waterontharder.

Eén of twee harstanken

Een waterontharder met één harstank kost vaak minder dan eentje met twee harstanken. Het toestel verwijdert kalk uit het water totdat de harsdeeltjes in de tank verzadigd zijn. Hierna moet het een tijdje regenereren. Daarna kan het toestel terug ontharden. Een toestel met twee tanken zorgt 24 uur op 24 voor zacht water. Terwijl de ene tank regenereert, onthardt de andere het leidingwater.

Volume te ontharden water

Koop je een waterontharder, dan hou je best rekening met de hoeveelheid water dat er verbruikt gaat worden. Denk aan het aantal personen en het gemiddelde waterverbruik. De hoeveelheid water dat men moet verzachten bepaalt ook mee de grootte en de prijs van het toestel. Een groter toestel heeft meer water en zout nodig om de machine te laten regenereren en dus is de verbruikskost iets hoger.

Normaal of hoog debiet

Heb je een groot huishouden waar er regelmatig  en gelijktijdig veel water verbruikt wordt, dan kies je best voor een krachtige waterontharder. Die zorgt voor een hoog debiet, ook tijdens de piekmomenten. Dit type waterontharders zijn meestal wel wat duurder.

Bijkomende kosten

Uiteraard wordt er ook een btw-kost van 21%  in de prijs verrekend. Laat je jouw waterontharder installeren, dan komt er nog een installatiekost bij. Hierdoor ben je wel zeker over de kwaliteit van de ontharder en een correcte installatie. Ook zijn er nog de onderhoudskosten. Een kwalitatieve waterontharder wordt om de twee jaar gecontroleerd en onderhouden. Heb je een garantieformule, dan is de kost in de formule inbegrepen.

De investering waard?

Een waterontharder bespaart je van kosten die je anders zou hebben als een gevolg van kalkaanslag. Bovendien is je toestel in minder dan twee jaar terugverdiend! Wil je zelf testen of een waterontharder de moeite waard is? Dat kan. Probeer 40 dagen gratis een waterontharder. Niet tevreden? Geld terug.  

Interesse in een waterontharder? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat.
 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan