Waarom kalk in je leidingwater aanpakken?

Water met een hoog kalkgehalte noemt men ook wel hard water. Wanneer het wordt opgewarmd ontstaat er kalkaanslag. Wat men meestal niet weet, is dat dit meer risico’s met zich meebrengt dan een vervelend laagje kalk. Wat zijn de nadelen van kalk en hoe kun je ze vermijden?

Invloed op heel je huis

We gebruiken water in heel onze woning: voor de badkamer, de keuken, de wasruimte, de verwarming, ... Water bevat calcium- en magnesiummineralen. Zitten er veel van deze mineralen in je water, dan ontstaat er kalkaanslag wanneer het wordt verwarmd. Kalk in je leidingwater heeft dus overal effect op.

Op je keuken

In de keuken bereid je de lekkerste gerechten, geniet je van een heerlijke kop koffie of thee en doe je vlotjes de afwas. Kalk kan echter roet in het eten gooien. Die doffe kalklaag op je servies, bestek en glazen is allesbehalve smakelijk! Bovendien is er veel meer schoonmaakmiddel nodig om dit schoon te krijgen. Je vaatwasser heeft het hard te verduren en gaat sneller stuk. Je kranen verstoppen vlug en zijn snel aan vervanging toe. En je kop koffie of thee? Die giet je liever weg.

Op je badkamer

In de badkamer kom je tot rust en begin je fris aan je dag. Te veel kalk in het leidingwater kan het er minder gezellig maken omdat je er vaak moet poetsen en schrobben. Je verliest hierdoor niet alleen tijd maar ook geld. Zo moet je meer schoonmaakmiddel gebruiken om de douchewanden of tegels schoon te krijgen. En omdat de kranen en douchekoppen snel verstoppen, moet je deze vaker ontkalken en op den duur zelfs vervangen.

Op je wasruimte

Kalk brengt ook veel schade toe aan je wasmachine. De warmte-elementen worden aangetast waardoor hij minder efficiënt werkt. Je moet bovendien meer wasproduct gebruiken om vlekken uit je wasgoed te krijgen. Hierdoor zijn de stoffen niet meer zacht en verslijten ze snel. En is je machine stuk? Dan kun je ongeduldig wasjes draaien in de wasserij tot je machine hersteld of vervangen is. Ook dat merk je aan je portemonnee.  

Voor je verwarmingstoestellen en boilers

Kalkaanslag tast je verwarmingstoestellen aan. Hierdoor verliezen ze rendement en stijgt je energiefactuur. Wist je dat 1,6 mm kalkaanslag de energie-efficiëntie al met 15% vermindert? Je ketel moet immers meer moeite doen om je ruimtes op te warmen. En zo gaat hij bovendien minder lang mee. Ook raken de leidingen sneller verstopt. Gevolg: je betaalt hoge herstellings- of vervangingskosten.

Voor je lichaam

Douch je in hard water, dan zet een kalklaagje zich vast aan je haren waardoor ze hun natuurlijke glans verliezen. Hard water beschadigt ook het beschermende vetlaagje op je huid. Hierdoor voelt die al gauw droog aan. Speciale crèmes en shampoos bieden een oplossing, maar pakken niet de oorzaak aan.

Voor je budget

Kalkaanslag beïnvloedt je budget. Elektrische apparaten, wasmachine, vaatwasser, boiler, verwarmingsketel, leidingen, kranen, waterkokers … alles gaat sneller stuk. Dit zorgt voor extra herstellings- en vervangingskosten die je kan voorkomen.  

Voorkom de nadelen van kalk

Kalkaanslag kan vermeden worden met een waterontharder. Deze verwijdert calcium en magnesium uit hard leidingwater. Deze mineralen hechten zich aan de harsdeeltjes in het toestel dat de mineralen vervangt door natrium-ionen. Zo geniet je van heerlijk kalkvrij water, ben je van de nadelen van kalk verlost en bespaar je op heel wat kosten. Je hebt je handen weer vrij voor andere activiteiten en geniet van meer comfort.

Kalk in je leidingwater?

Het leidingwater in België verschilt van streek tot streek. In sommige regio’s bevat het meer kalk dan in andere. Je kan de hardheid van je leidingwater gemakkelijk ontdekken. Zo weet je of je risico loopt op de nadelen. Krijg een indicatie van de waterhardheid in jouw gemeente of laat je water testen door een expert

Wil je de nadelen van kalk in je water voorkomen? Vraag vrijblijvend advies op maat over waterontharders.

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

Op zoek naar een nieuwe keuken? Denk ook aan de waterkwaliteit!

Als je een nieuwe keuken gaat kopen, zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten.

GRATIS Nieuwsbrief