Waar let je op als je een waterontharder koopt?

Je wil een waterontharder kopen om het hard water bij jou thuis aan te pakken. Waar moet je op letten? Hoe maak je de juiste keuze? We geven je enkele tips.  

Hard water bestrijden

Woon je in een regio met hard water en weet je wat het hardheidsgehalte van je leidingwater is? Dan overweeg je best een waterontharder. Hiermee verlos je jezelf van al je kalkproblemen. Ga je een waterontharder kopen dan kun je zelf op de volgende eigenschappen letten.

Type waterontharder

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. Maar enkel het effect van waterontharders met ionenwisseling is bewezen. Er is ook zoiets als een magnetische waterontharder dat de  structuur van het hard water verandert. De kalk verdwijnt dus niet uit het water. Hiervan is het niet bewezen of het ook effectief werkt.

Aantal harstanken

Een waterontharder met twee harstanken werkt zoals een ontharder met één tank. Alleen heb je hiermee 24 uur op 24 zacht water, wat je verbruik ook is. Zo kun je wanneer een tank aan het regenereren is, dankzij de werking van de tweede tank, nog steeds zacht water gebruiken. Eentje met twee cilinders is dus de beste keuze.

Besturingssysteem

Er zijn elektrisch en hydraulisch aangestuurde waterontharders. Een hydraulische, dus niet-elektrische, is het interessantst. Door middel van waterdruk bewegen de onderdelen volautomatisch. Je verspilt geen energie en betaalt dus geen extra elektriciteitskosten. Een elektrisch toestel heeft een printplaat, motor, software, snoer, … en heeft dus altijd elektriciteit nodig.

Doorstroomcapaciteit

Een van de vereisten bij een waterontharder is dat hij zonder drukverlies water blijft voorzien ook wanneer de vraag hoog is. De doorstroomcapaciteit is afhankelijk van het aantal verbruikers en het verbruik per persoon. Raadpleeg een specialist zodat je een waterontharder koopt met voldoende doorstroomcapaciteit.

Zoutverbruik

De hoeveelheid zout en welk type je nodig hebt, is afhankelijk van de waterontharder die je koopt. De ene ontharder verbruikt meer dan de andere. Ook hoe groter de capaciteit van het toestel is, hoe meer zout er nodig is om te regenereren. Zout is de grootste verwerkingskost, informeer je dus goed over het verbruik.

Waterontharder op maat

Je let bij het maken van je keuze best op: de capaciteit, het rendement van het toestel, de kosten die verbonden zijn aan de aanschaf van de waterontharder en de onderhoudskosten. Een expert geeft je graag gratis advies op maat over je waterontharder.

Interesse in een waterontharder aangepast aan je situatie thuis? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat.

 

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

Op zoek naar een nieuwe keuken? Denk ook aan de waterkwaliteit!

Als je een nieuwe keuken gaat kopen, zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten.

GRATIS Nieuwsbrief