Vanaf hoeveel graden moet je water ontkalken?

Kalk in je water zorgt voor heel wat problemen die je kunt voorkomen met een waterontharder. Maar vanaf wanneer is hard water echt problematisch? Vanaf hoeveel graden moet je je water ontkalken?

Kalk in je gemeente

Wanneer water te veel kalk bevat, wordt het ook wel ‘hard water’ genoemd. Regenwater is van nature zacht. Wanneer het door de grondlagen dringt, neemt het kalkdeeltjes op. Deze mineralen blijven aanwezig in het gezuiverde leidingwater. Omdat er in sommige regio’s meer kalk in de grond zit, kan de hardheid van het leidingwater per gemeente  verschillen.

Hardnekkig water

Wordt water met te veel kalk opgewarmd, dan vormt er zich kalkaanslag. Dit is meer dan een vervelend wit laagje op je kranen. Wist je dat kalk een nadelig effect heeft op heel je woning? Op je keuken, badkamer, verwarming, portemonnee, … Laat daarom gratis je leidingwater testen door een waterexpert.

Hard of zacht water?

Bevat het water veel kalk, dan noemt men dit ‘hard water’. Heeft het weinig kalk, noemt men dit ‘zacht water’. Je hebt weinig hard, gemiddeld hard, hard en zeer hard water. De hardheid van water wordt in België uitgedrukt in Franse graden (1 f°= 10 mg/l). Het drukt uit hoeveel calcium- en magnesium-ionen er in het water zitten.

Water ontkalken?

Vanaf het moment dat er kalk in je leidingwater zit, kan het schade aanrichten. Hoe snel hangt van de hoeveelheid af.

  • Zacht water is tot 7 Franse graden.
  • Gemiddeld hard water tussen 8 en 15° f.
  • Hard water is tussen 16 en 30° f en zeer hard water is meer dan 30° f.

Vanaf 9° f begint kalkaanslag zich te vormen. Vanaf gemiddeld zacht water overweeg je best om de oorzaak aan te pakken. Met een waterontharder! Zo kun je tot 650 euro* besparen.

*Naar een studie van Aqua Belgica

Voorkom kalk in je water

Met een waterontharder bespaar je jezelf van de problemen die kalkaanslag veroorzaakt. De ontharder filtert de kalk uit je water met harsen die in de cilinder(s) zitten. Zijn deze harsen verzadigd, dan moet het toestel regenereren. Hierbij wordt een zoutoplossing door de ontharder gestuurd. Het mengsel wordt uiteindelijk afgevoerd naar de riolering. Met een niet-elektrische ontharder met dubbele harstank, geniet je 24 uur op 24 van zacht water.

Wil je voorgoed verlost zijn van kalk in jouw leidingwater? Neem vrijblijvend contact op voor gratis advies op maat over waterontharders.

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Ontkalk je water met een waterontharder en krijg tijdelijk bij je aankoop een gratis drinkwatersysteem cadeau!

Kalk in het leidingwater is niet altijd zichtbaar maar kan heel wat schade en kosten veroorzaken.

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

GRATIS Nieuwsbrief