Sneller schoonmaken? Zo klaar jij de klus

Gepubliceerd op 13 February 2019

Poetsen en schrobben, de meesten onder ons zijn er geen fan van. Maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad om je woning in goede staat te houden. Kalkaanslag maakt van deze klus een echte nachtmerrie. Ontdek onze tips om je schoonmaakritueel te vergemakkelijken.

Kalk, vijand nummer één

Hoe ziet jouw schoonmaakritueel eruit? Ga je vlot door je huis met een dweil en ben je in een paar uurtjes klaar? Of duurt het een hele dag voor je al die witte vlekken met een schuurborstel van je tegels verwijderd hebt? Schoonmaken is een hel als kalk zich ermee komt bemoeien. De witte, hardnekkige aanslag laat zich niet zo makkelijk temmen…

Ken je vijand

Een kleine hoeveelheid kalk in je leidingwater is niet abnormaal. Het leidingwater in België bevat standaard de mineralen calcium en magnesium die samen kalk vormen. Heb je echter te veel kalk in je water, dan spreekt men ook wel van hard water.

Kalk in jouw water?

De hoeveelheid kalk die in je leidingwater zit, is afhankelijk van de regio waarin je woont. Je merkt dit vooral wanneer het water wordt opwarmt. Kalkaanslag zet zich dan af tegen je badkamerkraan, de waterkoker, de boiler, de wasmachine, … en jij kan weer beginnen schrobben.

Ontkalkingsmiddelen

Er bestaan schoonmaakproducten om kalkaanslag te verwijderen. Vaak betaal je veel geld voor deze tijdelijke oplossingen. Met een waterontharder pak je hard water aan bij de wortels en vermijd je de mogelijke gevolgen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Waterontharder met harsen

De enige bewezen manier om kalk uit je water te halen is met een waterontharder met ionenwisseling. Dit toestel bevat één of twee tanken met harsdeeltjes. Wanneer het hard  water door het toestel gestuurd wordt, hecht de kalk zich aan de harsen. Zacht water stroomt nu uit je kraan. Zijn de harsdeeltjes verzadigd, dan wordt een zoutoplossing door het toestel gestuurd en samen met de kalk naar de riolering afgevoerd. Dit noemt men ook wel regeneratie.

Verkort je schoonmaaktijd

Schrobben op de kalk op de tegels in je badkamer of keuken. Schuren op aangekoekte kalkaanslag aan de kraan. Bussen schoonmaakmiddel die in een hoog tempo er worden doorgejaagd. Al deze nadelen behoren allemaal tot het verleden dankzij een waterverzachter. Wat ga jij met de extra tijd doen?

Wil je de kalk in je water voorgoed aanpakken? Lees de brochure of neem contact op voor vrijblijvend advies op maat over waterontharders

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan