Kalk in water meten met een teststrip of zeeptest?

Gepubliceerd op 03 July 2018

Wil je weten of je leidingwater kalk bevat? Dat kan, bijvoorbeeld met een teststrip of een zeeptest. Wat is het verschil tussen deze twee methodes? En hoe betrouwbaar zijn ze?  

Heb je hard water?

Zit er te veel kalk in je water, dan spreekt men van hard water. Kalk bestaat uit de mineralen calcium en magnesium. Wordt het water verwarmd dan ontstaat kalkaanslag. Je hebt het witte laagje vast al eens opgemerkt in je waterkoker. Dit is slechts een begin! Kalk zorgt voor nadelen voor heel je huis. Test daarom je leidingwater. Bijvoorbeeld met een teststrip of zeeptest.

De zeeptest

Een test die je gemakkelijk zelf kunt doen is de zeeptest. Druppel enkele druppels groene zeep of vloeibaar afwasmiddel in een flesje kraantjeswater en schudt er eens goed mee. Schuimt het water niet, dan heb je hard water. Voeg zoveel mogelijk druppels zeep toe tot het water wel begint te schuimen. Hoe meer druppels zeep je nodig hebt, hoe meer kalk er in je water zit. Deze test geeft je een indicatie van hard water, maar geen concrete gegevens.

Een teststrip

Je kunt je water ook testen met een teststrip. Die hou je enkele seconden in je leidingwater. Aan de hand van de verkleuring van het balkje op de strip en de bijhorende legende kun je het resultaat ontdekken. De test geeft je een schatting van de hardheid van je water maar is niet altijd nauwkeurig.

Test grondig op hard water

Hoe hard het water in je gemeente is, is goed om te weten. Maar hoe hard het leidingwater bij jou thuis is, is het belangrijkst. Daarom laat je best je water vrijblijvend ter plaatse testen door een waterexpert. Die meet het kalkgehalte, beantwoordt al je vragen over waterontharders en stelt je vrijblijvend de juiste oplossing voor.

Pak je hard water aan

Met een waterontharder pak je de oorzaak van hard water aan. Er zijn verschillende toestellen op de markt. Een niet-elektrisch toestel met dubbele hartanken verwijdert 24 uur op 24 calcium- en magnesiumionen uit je leidingwater. De mineralen hechten zich namelijk aan de hars en worden vervangen door natriumionen. Zo geniet je steeds van heerlijk zacht water.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan