Hoe wordt een waterontharder geïnstalleerd?

Gepubliceerd op 07 November 2018

Wil je kalk in je leidingwater verwijderen, dan is een waterontharder een goed idee. Maar hoe wordt dit toestel geïnstalleerd? Dat ontdek je hier. 

Kalk kost je geld

Kalk in je water of ‘hard water’ zorgt voor problemen in heel je huis. Zo heb je niet alleen een vervelend wit laagje aanslag op je kranen maar ook extra herstellings- en vervangingskosten. Gaan je leidingen, boiler, verwarmingsinstallatie, elektrische apparaten, kranen, … sneller stuk? Kalk is mogelijk de boosdoener. Gelukkig kun je dit oplossen met een waterontharder. Eerst zien, dan geloven? Test dan nu 40 dagen gratis.

Kalk oplossen

Met een waterontharder pak je het hard water bij je thuis bij de bron aan en kun je tot 650 euro* per jaar besparen. Mooi meegenomen, toch? Een niet-elektrisch toestel met dubbele harstank en ionenwisseling levert het meeste voordeel op. Hiermee heb je 24 uur op 24 zacht water en betaal je geen extra energiekosten. Het water wordt verzacht doordat de kalk zich aan de hars vastzet en uit het water wordt gehaald. Is de hars verzadigd, dan wordt het met een zoutoplossing gezuiverd (regeneratie) en naar het riool afgevoerd.

*Volgens een studie van Aqua Belgica

Waterontharder plaatsen

Je kunt je waterontharder zelf met de handleiding installeren. Of met de hulp van een expert. Die zorgt voor een juiste installatie en werking van het toestel. In maximum vier uurtjes is je toestel geplaatst. Vanaf nu geniet je jarenlang van zacht water. Het enige wat je moet doen is regelmatig het zout bijvullen en om de twee jaar het toestel een onderhoudsbeurt geven.

Must haves voor de installatie

Belangrijk is dat de waterontharder geïnstalleerd kan worden op de plek waar het afsluitkraantje van het leidingwater zich bevindt. De afmetingen van het toestel kunnen variëren. Het moet op een vlakke ondergrond geplaatst worden. Ook de druk van het water moet getest worden zodat die niet te hoog is. Is dit wel het geval, dan wordt er een drukregelaar geïnstalleerd.

Zo geïnstalleerd

Laat je je waterontharder door een professional installeren, dan volgt hij enkele stappen. Hij controleert eerst waar het toestel geplaatst kan worden. Hiervoor moet hij weten waar de watermeter, afvoer en de aansluitingen zijn. Hij meet ook de druk van het leidingwater en plaatst, waar nodig, een drukregelaar. Als er geen afsluitkraantje is, wordt dit ook geïnstalleerd. Tot slot worden ook de voorfilter, waterontharder, terugslagkleppen en air-gap opgesteld.

Wil je een waterontharder laten installeren? Neem dan vrijblijvend contact op voor gratis advies op maat.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan