Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is dé oplossing voor hard leidingwater. Het bespaart je van de nadelige gevolgen van kalk en de bijhorende kosten. Maar hoe werkt een waterontharder precies? Dat ontdek je hier.

Kalk in je water

Water dat te veel kalk bevat noemt men ook wel hard water. Wordt het opgewarmd, dan ontstaat er kalkaanslag. Dit kan heel wat schade in je huis aanrichten waardoor je geld, tijd en energie verspilt. Zo moet je bijvoorbeeld hard schrobben om de witte aanslag van je tegels, kranen, douchekoppen te verwijderen. En betaal je heel wat herstellings- en vervangingskosten voor je toestellen, leidingen, wasmachines, vaatwassers, boilers, wasgoed, …

De oplossing: een waterontharder

Met een waterontharder kun je problemen met hard water vermijden en zo jaarlijks 650 euro* uitsparen. Een niet-elektrische waterontharder met dubbele harstank is het meest interessant. Het toestel gebruikt een proces dat ionenuitwisseling noemt, en haalt hiermee de kalk uit je water en dus uit je hele huis. Hierdoor wordt je water aangenaam zacht. Maar hoe verloopt dit proces?  *Naar een studie van Aqua Belgica

Werking waterontharder

Hard leidingwater stroomt door de ontharder. In het water zitten calcium- en magnesiumionen (kalk) die worden aangetrokken door de harsdeeltjes en zo uit het water gehaald worden. Het zacht water dat overblijft stroomt naar je woning en is klaar voor gebruik.

Verzadigde harsdeeltjes  

Na een tijdje is de hars in de tank(en) verzadigd. Om verder hard water te kunnen verzachten moet het toestel terug gereinigd worden. Hiervoor wordt het zout gebruikt dat je regelmatig moet bijvullen. Een zoutoplossing spoelt door de ontharder en maakt de kalk los van de harsen. Hierna wordt het samen met de kalk naar de riolering afgevoerd. Dit proces heet regeneratie en keert regelmatig terug.

Enkele of dubbele harstank

Een waterontharder met enkele harstank onthard je leidingwater met behulp van harsdeeltjes. Wanneer de harsdeeltjes verzadigd zijn, moet er geregenereerd worden. Tijdens dit proces heb je even geen zacht water meer. Met een dubbele harstank daarentegen heb je 24 uur op 24 zacht water, wat je verbruik ook is. Wanneer een van de twee tanken verzadigd is en moet regenereren, wordt er telkens overgeschakeld naar de andere tank.

Elektrisch of niet?

Waterontharders kunnen elektrisch of hydraulisch bestuurd worden. Hydraulische ontharders werken volautomatisch door middel van waterkracht en verbruiken dus geen elektriciteit. Hierdoor heeft het lage werkingskosten. Een besparing die mooi meegenomen is.

Heb je interesse in een waterontharder? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat aan

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Ontkalk je water met een waterontharder en krijg tijdelijk bij je aankoop een gratis drinkwatersysteem cadeau!

Kalk in het leidingwater is niet altijd zichtbaar maar kan heel wat schade en kosten veroorzaken.

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

GRATIS Nieuwsbrief