Hoe vermijd ik kalkaanslag?

Gepubliceerd op 08 May 2018

Woon je in een gemeente met hard water, dan heb je regelmatig te maken met vervelende kalkaanslag. Wat zijn de oplossingen om het aan te pakken en zijn ze effectief? En belangrijker: hoe kun je kalkaanslag vermijden?

Meer dan wat witte aanslag

Kalkaanslag is heel vervelend. Je zit vaak uren te schrobben om het witte goedje te verwijderen. Maar dit is slechts een begin. Weinig mensen weten hoeveel schade kalkaanslag op lange termijn aanricht, hoeveel extra kosten het met zich meebrengt en hoeveel tijd er verspild wordt in het verwijderen ervan.

Hoe verwijder je kalkaanslag?

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag aan te pakken. De meeste oplossingen zijn tijdelijk en verwijderen gewoon de aanslag. Maar er zijn ook duurzame oplossingen waarmee je het hard water kunt verzachten. Gebruikers van zacht water hebben geen vervelende hardnekkige kalkaanslag en genieten bovendien van heerlijk water! Wat zijn zoal de mogelijkheden om kalk te verwijderen?

Met huis- en tuinmiddeltjes

Kleeft er kalk in bijvoorbeeld je waterkoker of op je douchekoppen? Dan kan je dit manueel wegschrobben met azijn of andere huis- en tuinmiddeltjes zoals limoensap met olijfolie. Maar echt effectief is het niet, je bent even van de kalk verlost en na een paar weken kan je weer opnieuw beginnen.

Met schoonmaak- en ontkalkingsmiddelen

Er zijn natuurlijk ook chemische schoonmaakmiddelen om zichtbare kalkaanslag te verwijderen. Of producten die hard water in wasmachines of vaatwassers verzachten. Deze zijn wel duur en niet altijd effectief.

Met kalkaanslagfilters

Filters kunnen afzonderlijk op apparaten aangesloten worden. De toestellen verminderen de kalk- en magnesiummineralen in hard water voordat ze het apparaat binnenkomen. Maar ze pakken de oorzaak slechts gedeeltelijk aan.   

Magnetische waterontharders

Er zijn bedrijven die beweren dat magnetische waterontharders hard water behandelen en kalkaanslag kunnen doen voorkomen. Maar hier is geen betrouwbaar onderzoek naar gedaan dat dit kan bevestigen.

Definitief verlost van kalkaanslag

Waterontharders die werken via ionenuitwisseling, hebben bewezen dat ze calcium en magnesium uit je water halen. Zo’n waterontharder pakt de oorzaak én de negatieve gevolgen van kalk in uw leidingwater aan. De magnesium- en calciumdeeltjes in het water hechten zich aan de hars in de dubbele tank. Zo heb je constant zacht water.

Interesse in een goede oplossing voor kalkaanslag? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat over waterontharders.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan