Hoe ontstaat hard water?

Gepubliceerd op 08 May 2018

De waterzuiveringsstations zuiveren ons leidingwater heel grondig. Toch bevat het in sommige regio’s nog kalk. Dit noemt men ook wel hard water. Wat zorgt ervoor dat het water zo hard is? We leggen je het even uit.

Gezuiverd leidingwater

Het leidingwater in België wordt grondig gezuiverd en behandeld voordat het in onze huizen terecht komt. De kwaliteit ervan wordt nauwlettend getest zodat het voldoet aan de hoogste waterzuiveringsnormen. Het resultaat is gezuiverd water met onder andere onschadelijke natuurlijke mineralen.

Hard water?

In ons leidingwater zweven onder andere calcium- en magnesiumdeeltjes rond. Wordt het water opgewarmd, dan verbinden deze mineralen zich tot kalk. Zit er veel kalk in het water, dan spreekt men van ‘hard water’. Bevat het weinig kalk, dan spreekt men van ‘zacht water’. Het kalkgehalte wordt uitgedrukt in Franse graden f° (1 f°= 10 mg/l). Hoe komen deze mineralen in ons water terecht? 

De bodem bepaalt

Zoals je wel weet, was drinkwater ooit regen. Regen is van nature zacht, maar wanneer het in contact komt met de grond, kan het zacht blijven of hard worden. Dit is afhankelijk van de aardlagen waar het water doordringt. De hardheid van het water ontstaat dus via een natuurlijk proces en verschilt van regio tot regio.

Hoe ontstaat zacht water?

In gebieden met niet-poreuze stenen zoals graniet, kan het regenwater niet door de stenen sijpelen. Het glijdt er gewoon langs af en stroomt zo verder naar rivieren of waterlopen. Hierdoor blijft het water even zacht als toen het uit de hemel viel. 

Hoe ontstaat hard water?

Wanneer zacht regenwater in regio’s valt waar vooral poreuze stenen zoals kalksteen zijn, kan de hardheid van het water veranderen. Het water dringt immers door deze steenlaag. Terwijl het door de grondlaag sijpelt, neemt het kleine deeltjes magnesium en calcium met zich mee. Deze deeltjes blijven in het water zweven en blijven aanwezig tijdens het waterzuiveringsproces.

Hardheid verschilt per regio

De grondlagen van de regio waarvan je leidingwater vandaan komt, bepaalt de hardheid. Hoe harder het water is dat bij je thuis aangevoerd wordt, hoe meer last je hebt van kalk in het leidingwater bij je thuis. Hard water brengt immers heel wat nadelen met zich mee. Om zeker te zijn van de hardheid laat je je water best door een water-expert testen. Deze kan je meer informatie geven over de toestand van je water en hoe je de gevolgen van kalk kan voorkomen.

Hoe pak je kalk aan?

Er zijn allerlei oplossingen om kalkaanslag te verwijderen. Maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom voor een duurzame oplossing namelijk een waterontharder. Hiermee voorkom je de negatieve gevolgen van kalk in je leidingwater. Het toestel bestaat uit een dubbele harstank. De magnesium- en calciumdeeltjes in het water hechten zich aan de hars. Zo heb je 24 uur op 24 zacht water ter beschikking.  

Interesse in een waterontharder? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat over waterontharders.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan