Hoe meet je de hardheid van je water?

Kalk in je leidingwater is vervelend en kan je heel wat kopzorgen bezorgen. Daarom meet je best de hardheid van je water. Dit kun je op verschillende manieren doen. Hoe? We helpen je graag op weg in dit artikel.

Kalk opsporen

Kalk in je leidingwater kan heel wat problemen veroorzaken. Niet alleen is de hardnekkige witte aanslag vervelend, het brengt ook veel schade en kosten met zich mee. Daarom test je best de hardheid van je leidingwater. Zo kun je bij hard water tijdig een oplossing zoeken.

Cijfers interpreteren

Waterhardheid wordt in België uitgedrukt in Franse graden (1° f = 10 mg kalk per liter) en representeert de hoeveelheid calcium- en magnesiummineralen in het water. Zitten er veel van deze mineralen in het water dan noemt men dit hard water. We hebben in ons land zacht (tot 7° f), gemiddeld hard (tussen 8 en 15° f), hard (tussen 16 en 30° f) en zeer hard water (meer dan 30° f).

Verschil van regio tot regio

De hardheid van het leidingwater verschilt van streek tot streek. Wil je weten wat de hardheid van je kraantjeswater is, dan kunt je contact opnemen met je drinkwaterbedrijf. Het kan je meer info geven over de hardheid van het water in je gemeente. Je kan deze gegevens ook online terugvinden.

Meet zelf

Je kunt waterhardheid zelf testen met test-strips of indicatorvloeistof. De test-strips hou je enkele seconden in je leidingwater. De strip verkleurt en aan de hand van een kleurcode weet je het resultaat. Deze test geeft vooral een schatting. Met een druppeltest druppel je een speciale indicatorvloeistof in een staaltje water. Na enkele druppels verkleurt het mengsel. Aan de hand van het aantal druppels weet je de waterhardheid. Deze test is vrij nauwkeurig.

Gedetailleerd laten meten

Wil je zekerheid over de hardheid van het water bij je thuis? Laat het dan grondig onderzoeken door een expert. Dit onderzoek is gratis en vrijblijvend. Je ontdekt dan ook de juiste oplossing voor je situatie. Een niet-elektrische waterontharder met dubbele harstank is het meest interessant. Hiermee heb je 24 uur op 24 zacht water en betaal je geen extra kosten voor elektriciteit.

Oplossing voor hard water

Kalk in je leidingwater zorgt voor problemen in heel je woning. Met een waterontharder pak je de oorzaak aan. Het toestel verwijdert de calcium en magnesium uit je leidingwater. Deze mineralen hechten zich aan de harsen in de tanken en worden vervangen door natriumionen. Resultaat? Aangenaam zacht water.

Heb je hard water en interesse in een waterontharder? Neem vrijblijvend contact op voor gratis advies op maat.

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Ontkalk je water met een waterontharder en krijg tijdelijk bij je aankoop een gratis drinkwatersysteem cadeau!

Kalk in het leidingwater is niet altijd zichtbaar maar kan heel wat schade en kosten veroorzaken.

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

GRATIS Nieuwsbrief