Hoe kun je hard water verzachten?

Je kunt kalkaanslag verwijderen door schoon te maken, maar je kan ook de oorzaak, hard water, aanpakken. Welke methodes zijn er om hard water te verzachten? Welke zijn effectief en welke niet? 

Hard leidingwater

Water dat kalk bevat, noemt men ook wel hard water. Wordt dit water verwarmd, dan kalkaanslag zich af. Dit richt veel schade aan en zorgt voor fikse kosten. Wist je dat de hardheid van het water afhankelijk is van de regio? Misschien heb je bij je thuis ook wel hard water? Reden te meer om je hard water te verzachten.

Voorfilter geen ontkalker

Sommige mensen denken dat een voorfilter ook kalk verwijdert. Maar dat is niet zo. De filter haalt wel grove onzuiverheden uit je leidingwater zoals zand, stofdeeltjes, algen, … Het verbetert de kwaliteit van je water, maar de kalk blijft aanwezig.

Ontkalkingsproducten

Een ontkalkingsproduct of chemische ontkalker verwijdert kalkaanslag in apparaten die heet water gebruiken. Denk maar aan ontkalkers voor waterkokers, boilers, verwarmingsketels, vaatwasmachines, ... Deze producten bevatten zuren zoals citroenzuur, mierenzuur, azijnzuur, zoutzuur, … En breken de basische carbonaten van kalk af. Maar de oorzaak wordt niet aangepakt.

Waterontharder, de oplossing

Met een waterontharder pak je het probleem grondig aan. Je bestrijdt niet alleen de kalkaanslag, maar pakt ook de oorzaak aan zodat kalk geen kans krijgt. Het leidingwater dat binnenkomt in je huis, nadat het je ontharder is gepasseerd, is vanaf het eerste gebruik zacht.

Magnetische waterontharder?

Deze ontharder creëert een magnetisch veld en verandert de structuur van het water. De trillingen passen de samenstelling van het water aan, waardoor het de kalkafzetting vertraagt. Maar hiermee verdwijnt de kalk niet, het krijgt eerder een andere structuur. Het effect van dit type waterontharders is moeilijk te bewijzen.

Waterontharder met ionenwisseling

De enige effectieve en bewezen manier om kalk te verwijderen, is met een waterontharder met ionenwisseling. Dit toestel bevat harsen waaraan kalkdeeltje zich hechten. Het water dat in je woning binnenkomt is vrij van kalk en aangenaam zacht. Met een niet-elektrische ontharder met dubbele harstank heb je het meeste voordeel. Je betaalt geen elektriciteitskosten en hebt altijd zacht water.

Wil je het hard water bij jou thuis aanpakken? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat.

In samenwerking met Kinetico Aquacare

Meer nieuws van Kinetico Aquacare

Ontkalk je water met een waterontharder en krijg tijdelijk bij je aankoop een gratis drinkwatersysteem cadeau!

Kalk in het leidingwater is niet altijd zichtbaar maar kan heel wat schade en kosten veroorzaken.

Bouwen of verbouwen? Voorzie ook kwalitatief kraantjeswater!

Als bouwheer moet je met verschillende zaken rekening houden.

Haal kwaliteitsvol en milieuvriendelijk water in huis

Iedereen heeft graag kwaliteitsvol water thuis ter beschikking.

GRATIS Nieuwsbrief