Wat is opstijgend vocht?



Wanneer uw behangpapier afbladdert of witte plekken vertoont, is de kans groot dat opstijgend vocht achter deze aanslag op de muur zit. Er bestaan verschillende manieren om dit te lijf te gaan. Het WTCB stipt injectie met vochtwerende producten aan als belangrijkste remedie. Doch, is het belangrijk steeds een specialist te raadplegen, zodat opstijgend vocht bij de bron kan aangepakt worden. Ook een grondige afwerking van de aangetaste muur, wat vaak vergeten wordt, is primordiaal om een vakkundig resultaat te garanderen dat uw klant tevreden stelt.
Situering Opstijgend Vocht
Problematiek
Wanneer het ondergrondse metselwerk sporadisch of zelfs permanent in contact staat met water, kan er opstijgend vocht optreden. Door het fenomeen van capillariteit (absorptiewerking), baant het water zich een weg naar boven langs de poriën van baksteen, natuursteen en vooral mortel. Tot op gemiddeld 80 à 100 cm muurhoogte richt zowel het water als de daarin aanwezige zouten een ravage aan.
'Courante' zouten vinden hun oorsprong in bouwmaterialen (bv. sulfaten en carbonaten), hygroscopische zouten, daarentegen, zijn meestal afkomstig uit de bodem (bv. nitraten). Hygroscopisch betekent dat de zouten vocht aan de lucht onttrekken, zodat het aangetast pleisterwerk vochtig blijft. Als het vocht verdampt, gaan de zouten terug kristaliseren. Aantasting van het pleisterwerk, wit poeder op het pleisterwerk, loskomend behang, blazen in de verflaag zijn enkele typische schadebeelden die met opstijgend vocht gepaard gaan.
Diagnose
Toch moet men voorzichtigheid inbouwen in het stellen van de diagnose. Immers, vochtschade kan vele oorzaken hebben zoals condensatie, slagregen, slecht geplaatst schrijnwerk, bouwvocht, lekken in leidingen ...
Apparaten (zoals een Protimeter met twee pinnetjes) die de elektrische weerstand meten zijn nuttig om een eerste diagnose te stellen en in de muur aanwezig vocht te identificeren. Ze werken volgens het principe dat de soortelijke weerstand en de capaciteit van materialen veranderen naargelang het vochtgehalte.
Ze volstaan echter niet voor een nauwkeurige bepaling van het vochtgehalte. Daarvoor beveelt het WTCB een calciumcarbidetest aan (TV 210). Daarbij wordt een gat geboord tot in het midden van de muur. Het boorsel wordt samen met calciumcarbide in een metalen fles gedaan. Calciumcarbide reageert op het aanwezige vocht in het genomen monster. Op de meter kan je het exacte vochtgehalte van de muur aflezen. Pas als er in de kern van de muur vocht wordt gemeten, kan je spreken van opstijgend vocht. De aanwezigheid van zouten wordt gemeten met speciale strips.