Ontdek hoe je je pleisterwerk sneller laat drogen

Gepubliceerd op
Pleisterwerk sneller laten drogen
Pleisterwerk sneller laten drogen

Je bent ondertussen begonnen aan de afwerking van je nieuwbouw- of renovatieproject en het pleisterwerk is geplaatst. Nat pleisterwerk doet de luchtvochtigheid stijgen waardoor de kans op schimmels of vochtproblemen sterk toeneemt. Hoog tijd om een handje te helpen en het droogproces te versnellen. Hoe? Deze vijf tips helpen je op weg.

Bouwdrogen om problemen te vermijden

Pleisterwerk? Check! En wat nu? Drogen natuurlijk. Je wil binnenkort namelijk geen vochtproblemen, schimmels, muffe geuren of kromgetrokken vloeren. Best begin je na 24 uur al met drogen. Dat levert het beste resultaat op: gladde muren, die je achteraf kosten besparen bij de verver. Bouwdrogers zijn de ideale oplossing voor het uitdrogen van je woning. In enkele dagen doen ze de luchtvochtigheid van 80% naar 45% dalen. Hedendaagse bouwdrogers doen aan condensatiedroging wat uitermate gunstig is voor het bouwmateriaal. Het brengt de luchtvochtigheid naar 40%, wat je kan vergelijken met een droge zomerdag. In tegenstelling tot warmtekanonnen riskeer je dankzij deze condensatiedroging geen scheuren.

Ventileren is een must

Ventilatoren zorgen voor luchtstroming en zijn daarom ook aangewezen om je woning sneller uit te drogen. Naast gelijkmatig drogen en tot in alle kleine hoekjes, versnelt een ventilator het verdampingsproces met nog eens 30%. Mooi meegenomen, toch? Een perfecte versterking voor de bouwdrogers.

Droog weer? Creëer een natuurlijke luchtstroom door ramen en deuren open te zetten. Ook dit versnelt het proces en je hoeft geen elektriciteit te verbruiken. Natuurlijk verloopt alles nog efficiënter wanneer je de twee kan combineren. Zowel natuurlijk als mechanisch ventileren geeft dus het snelste resultaat.

Hoe dik is je pleisterwerk?

Hoe dikker je pleisterwerk, hoe langer de droogtijd. Logisch! Gemiddeld is het pleisterwerk 1 cm tot 2 cm dik. Waarvan hangt de dikte dan precies af? Je wil dat het pleisterwerk alle oneffenheden wegwerkt zodat de muren er weer egaal uitzien. Hoe meer oneffenheden en vooral hoe dieper de oneffenheden, hoe dikker de pleisterlaag. Bij nieuwbouwwoningen is dit meestal maar een dunne laag. Maar, wanneer je gaat renoveren, kan het tegenvallen en moet je misschien een veel dikkere laag plaatsen om weer een effen vlak van je muur te maken.

Wanneer vindt de bepleistering plaats?

De tijd van het jaar speelt ook een grote rol in het droogproces van de bepleistering. Heb je de keuze wanneer je de pleisterwerken gaat uitvoeren? Kies dan voor een droge en warme periode. Lage luchtvochtigheid versnelt het drogingsproces, zeker wanneer je dit combineert met goede ventilatie.

Gaat de bepleistering toch door in de winter? Hou er dan rekening mee dat de temperatuur in de woning best minimum 12°C is na het pleisterwerk. Dat is net hoog genoeg om het vocht te laten verdampen. Temperaturen onder 5°C zijn echte boosdoeners. Het bouwmateriaal krijgt bij deze koude temperaturen geen kans om te verdampen, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan en schimmels vrij spel krijgen. Dit vocht kan er ook voor zorgen dat er roest komt op de pleisterdragers en de hoekprofielen.

Waarop plaats je het pleisterwerk?

Naast alle voorgaande factoren beïnvloedt ook de ondergrond van het pleisterwerk het droogproces. Pleisteren kan op gyprocplaten, baksteen, gipsblokken of betonsteen. Een hoge zuigkracht van het bouwmateriaal creëert een betere opname van het water van het pleisterwerk, maar hierdoor houdt het ook beter vocht vast. Dan komt de spouwmuur in het spel. De luchtspouw van deze muur is op dat moment een heel belangrijk aspect. Dankzij een goede ventilatie van de spouw, droogt de drager beter en vermijd je vochtproblemen.

Meer info over het sneller drogen van je pleisterwerk? Lees hier meer tips.