Vocht en schilderwerk
Vochtige muren en verf zijn totaal geen match. Schilder je je muren toch, dan zul je snel merken dat de verf meteen afbladdert. Jammer, want dan zit er maar een ding op: opnieuw beginnen. Het loslaten van verf kan meerdere oorzaken hebben. Check daarom eerst de staat van je binnenmuren. Tijd om te schilderen? Ontdek verftips voor een vlekkeloos verloop.
Oorzaak van vocht herkennen
Vocht - en al zeker de oorzaak ervan - ontdekken is niet eenvoudig. Zo is het maar de vraag of het om een tijdelijk of een permanent vochtprobleem gaat. Ben je niet zeker? Laat het dan onderzoeken door een expert en vraag naar de geschikte oplossingen. Ook een verfspecialist kan je adviseren, stel je vraag dus gerust in een colora-winkel in je buurt.
Tijdelijk vochtprobleem
Is je nieuwe of vernieuwde woning net bepleisterd, heb je een nieuwe vloer geplaatst, is het vochtig weer ... De kans bestaat dat er nog bouwvocht in je woning aanwezig is. Vaak is dit tijdelijk en verdwijnt het gelukkig na een tijdje. Geef je woning de tijd om te drogen en zich te zetten. Reken een jaar om je muren te laten drogen, zodat het alle seizoenen heeft doorgemaakt. Of versnel het droogproces voorzichtig met een bouwdroger. Meet het vochtgehalte van je muren om zeker te zijn dat je muren geschilderd kunnen worden.
Permanent vochtprobleem
Er is sprake van een permanent vochtprobleem dat eigen is aan de constructie wanneer bijvoorbeeld een oude gemetste keldermuur die zich onder het grondwaterniveau bevindt, nat aanvoelt. Vervelender is het wanneer je muren vocht bevatten door een constructiefout of schade. Denk bijvoorbeeld aan een lek of de laag pleisterwerk die zich onder de waterkerende laag bevindt.
Dit laatste kan opstijgend vocht veroorzaken. Opstijgend vocht is grondvocht dat zich een weg naar boven baant via je muren. Hier kunnen heel wat problemen door ontstaan zoals een muffe geur, vochtplekken, loslatende verf, behang of pleisterwerk, of erger: schimmels en schade. Wacht niet te lang om vocht en schade aan te pakken, anders riskeer je dat de situatie verergert.
Je muur behandelen tegen opstijgend vocht
Blijkt het probleem opstijgend vocht te zijn, dan zal een aannemer je aanraden om je woning te onderkappen en een nieuwe waterkerende laag te plaatsen. Een prima oplossing, die echter wel wat expertise, werkuren en budget vraagt. Heb je liever een snellere, goedkopere manier? Behandel dan zelf het opstijgende vocht door te injecteren.
Injectiecrème om opstijgend grondvocht te behandelen
Een injectiecrème op waterbasis verspreidt zich in de bakstenen muren waardoor er een vochtwerende laag ontstaat die het opstijgend grondvocht zal tegenhouden. Het is een milieuvriendelijk middel dat bovendien zeer snel werkt. De gebruiksklare Dry-out emulsiegel is makkelijk aan te brengen en kun je zowel voor binnen-als buitenmuren gebruiken. Heb je een spouwmuur, dan zul je zowel de binnen- als buitenmuur moeten injecteren. Hoe ga je te werk?
Stappenplan Dry-out emulsiegel
Hoe ga je aan de slag met de emulsiegel? We zetten het hieronder op een rijtje. Bekijk ook de instructievideo waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd. En download het stappenplan, zo heb je het makkelijk bij de hand.
1. Voorbereiding: maak alles vrij
Verwijder eerst de plinten, eventuele lambrisering, de mortelvoeg en eventueel aangetast los pleisterwerk tot 50 cm boven de hoogte waar het vocht is ingetrokken. Is het pleisterwerk niet aangetast, verwijder het dan enkel tot boven eerste voeg boven de vloerpas. Kap het pleisterwerk af met een hamer en beitel. Maak de voeg eventueel vrij met een staalborstel. Check even of er al een waterkering zit. Die kan mogelijk aangetast zijn. Het pleisterwerk mag sowieso niet onder de waterkering komen.
2. Boor gaten om de 10 centimeter
Boor om de 10 centimeter in de horizontale voeg. Breng voor het gemak eerst een markering aan. Gebruik een boor met diameter 12 millimeter en boor op minder dan 2 centimeter van de dikte van de binnenmuur. Stel de lengte van de gewenste boorlengte in via de afstandshouder van het boormachine of plak de afstand op je boor af. Zo behoud je de juiste afstand.
In de aangrenzende muren en hoeken boor je schuin en verticaal om de 10 centimeter gaten tot 50 centimeter boven de vochtafzetting. Maak de gaten die je hebt geboord stofvrij en verwijder eventuele resten uit het boorgat. Met een stofzuiger/compressor en een priem komt dit zeker in orde.
3. Injecteer de emulsiegel in de voeg
Heb je alle gaten geboord en stofvrij gemaakt, dan kun je ze opvullen met het injectiemiddel Dry-out. Gebruik hiervoor een kitpistool. Plaats de spuitmond in het gat en beweeg het kitpistool in je richting terwijl je voorzichtig drukt. Vul de gaten niet helemaal, maar houd nog 1 centimeter vrij.
4. Dicht de boorgaten
Vul de boorgaten met een cementmortel en laat je muren drogen.
5. Bepleister je muur opnieuw
Laat je muur terug bepleisteren en laat het pleisterwerk goed drogen voordat je start met je schilderwerken. Reken zo’n centimeter per maand. Ben je niet zeker? Check het vochtgehalte van de muur (niet meer dan 2% om te schilderen). Je kunt natuurlijk ook je muur voorzien van een wand in gipskarton en sneller aan je schilderwerken beginnen. Ontdek verftips voor een vlekkeloos verloop.
Verfplannen? Laat je inspireren voor je verfklus, download de gratis brochures of bezoek de colora-website. Op zoek naar de juiste (schilder)producten om je binnenmuren in een nieuw jasje te steken? Ga langs bij een colora-winkel in je buurt voor de nodige materialen en verfadvies op maat van jouw schilderklus.