Zorgeloos isoleren met pur

Gepubliceerd op 30 November 2020

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor purisolatie om de vloer te isoleren. Ben je helemaal in de wolken over de prestaties van dit isolerend schuim en kun je niet wachten om ermee aan de slag te gaan? Ontdek waar je op moet letten zodat je kunt isoleren met pur zonder dramatische gevolgen.

Pur als isolatiemateriaal

Gespoten putisolatie is populair als vloerisolatiemateriaal. Het schuim wordt gevormd wordt door vermenging van twee componenten: isocyanaat en polyool. In mensentaal: het is een isolerende laag schuim op de vloerplaten die zorgt voor isolatie zonder koudebruggen zonder temperatuurverlies. Gespoten pur wordt ook vaak gebruikt als spouwmuurisolatie omdat zo ruimtes isoleert die anders moeilijk te bereiken zijn.

Een droge vloerplaat

Snel en ondoordacht aan de slag gaan met gespoten pur is al iets wat we kunnen afraden. Verder houd je best rekening met nog een aantal zaken. Eerst en vooral is het van belang dat de betonplaat waar de purisolatie bovenop komt kurkdroog is. Vaak is dit niet het geval aangezien de bezetter meestal eerst komt om zijn werk te doen, vooraleer de purisolatie gespoten wordt. Het werk van de bezetter brengt helaas veel vocht en water met zich mee waardoor de ondergrond vaak heel nat wordt. De fout die dan soms gemaakt wordt is om, in alle ongeduldigheid om met de verdere werken aan de slag te gaan, en te vroeg te beginnen met purisolatie.

Hieronder vind je een filmpje over wat er gebeurt wanneer het ongeduld de overhand neemt op het gezond verstand:

Drogen met een bouwdroger

Zoals je kan zien, pakt de pur isolatie niet op de betonplaat. Dat moet je dus te allen tijde vermijden. Het is echter ook niet wenselijk om te wachten tot alles droog is omdat daardoor alles weken vertraging oploopt en de planning in het honderd draait. En daar kunnen wij bij helpen. Na een juiste inschatting van de situatie is het een oplossing om een bouwdroger te huren, aangevuld met ventilatoren en eventueel zelfs een verwarmingselement.

Deze ‘heilige drievuldigheid’ kan ervoor zorgen dat de betonplaat op korte tijd volledig droogt en de werken dus op korte termijn kunnen worden hervat. Bega niet dezelfde vergissing als de mensen uit het filmpje en huur een bouwdroger om miserie te vermijden.

Raadpleeg een specialist die je verder kan helpen in dergelijke situaties. Wil je toestellen huren, neem dan contact met ons op.