Welke producten helpen je vocht in de binnenmuren bestrijden?










Afbladderende verf, krullend behang, een muffe kleur, loslatende plinten, schimmelvorming, … zijn duidelijke tekens aan de wand van een ernstig probleem: vocht in je binnenmuren. Niet alleen is dit vervelend, het kan ook gezondheidsklachten en schade veroorzaken. Hoe los je dit probleem op? Ontdek de oorzaken van vochtproblemen en vijf producten om dit doeltreffend te bestrijden.
Vocht in de binnenmuren: oorzaken
Vochtige binnenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak, bestaat er een gepaste oplossing. Daarom is het slim om eerst deze oorzaak te onderzoeken. Hoe herken je ze?
Vocht door bouwproblemen
Een van de oorzaken van vocht in de muren kan het bouwwerk zelf zijn. Zo kunnen tijdens het bouwproces problemen veroorzaakt worden, zoals bouwgebreken, een slechte afdichting, onjuiste isolatie, het niet respecteren van droogtijden van pleisterwerk en beton, pleisterwerk dat over de waterkering geplaatst wordt, …
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht is een probleem dat vaak bij oudere gebouwen voorkomt. Hierbij trekt grondwater door de fundering waardoor je binnenmuren in de kelder of van ruimtes op de begane grond vochtig worden.
Vocht door een lek
Een andere oorzaak van vocht kan een lekkage zijn. Een lek dat zich in de leiding, dakgoot, dakbedekking, regenpijp, ramen en deuren bevindt bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat het water in de muren sijpelt en zo schade veroorzaakt. Dit vochtprobleem kan dan ook zowel op een onder- als bovenverdieping voorkomen.
Vocht door slechte ventilatie en condensatie
Wanneer een ruimte slecht verlucht wordt, kan warme, vochtige lucht in aanraking komen met koude oppervlakken en zo ophopen tot condensatie. Vochtige lucht kan ook tegen de muren condenseren. Zorg je voor voldoende ventilatie, dan is je probleem al grotendeels opgelost. Maar wat als er plekken zijn die je niet kan verluchten?
Doorslaand vocht door regen
Dringt er regenwater door de buitenmuur via poreuze muren, voegwerk of lekkende dakgoten, dan noemt men dit doorslaand vocht. Het water verspreidt zich verder naar binnen en zorgt daar voor vochtproblemen.
Vocht in de binnenmuren: 5 oplossingen
Pas nadat je de oorzaak van het probleem gelokaliseerd hebt, kan je de oorzaak oplossen (lek dichten, dakgoot herstellen, ventilatie plaatsen) en verder focussen op het vochtprobleem. We stellen 5 handige producten van Aquaplan voor die helpen het vocht in de binnenmuren te bestrijden.
1. Wall Injector of DPC-waterkeringsfolie
Wil je opstijgend vocht tegengaan? Dan kan dat op twee manieren: door te injecteren of te onderkappen. Wil je injecteren, dan gebruik je hiervoor Aquaplan Wall-Injector. Dit is een kleurloze injectievloeistof waarmee je een waterdichte barrière kunt creëren in de volledige dikte van de muur. Het voordeel hiervan is dat de muur blijft ademen en het vocht kan verdampen. Een ideale, permanente oplossing voor stenen muren. Voor het onderkappen van de muur, kan je een kunststoffen, rotvrije en scheurvaste DPC-waterkeringsfolie gebruiken. Dit vraagt wel wat breekwerk.
2. Binnenmuur-Droog
Wil je je binnenmuren beschermen tegen vochtdoorslag dan moet je eerst de vochtdoorslag aan de buitenkant behandelen met een hydrofugue. Daarna kan je binnen een ademende, transparante coating Aquaplan Binnenmuur-Droog aanbrengen voordat je de muren gaat verven of behangen.
3. Anti-Condensatie
Wil je voorgoed verlost zijn van condensatievocht? Dan kan je aan de slag met Aquaplan Anti-Condensatie. Dit is een vloeibare, energiebesparende muur- en plafondcoating met isolerende eigenschappen. Het oppervlak voelt voortaan warmer aan waardoor er geen condensatie kan ontstaan.
4. Vochtbarrière
Je kan je muren ook op een andere manier injecteren, namelijk met Aquaplan Vochtbarrière. Deze gebruiksklare injectiegel kan zowel in de binnen- als buitenmuren gebruikt worden. Om te injecteren maak je eerst boorgaten in de horizontale voeg van de muur, daarna voeg je de gaten op met flexibele buisjes die je daarna injecteert met behulp van een kokerpistool. Met één behandeling bestrijd je opstijgend vocht, zowel voor holle of volle stenen muren.
5. Badkamer-Dicht
Wil je een waterdicht scherm leggen op een ondergrond gemaakt uit hout, pleisterwerk, gips of beton? Dan kan dat met Aquaplan Badkamer-Dicht. Hierna kan je de keuken of badkamer verder afwerken.
Op zoek naar de geschikte doe-het-zelf-oplossing voor je project? Ontdek het bij een Aquaplan-verdeler in je buurt.