Vochtproblemen oplossen: krijg antwoord op 11 veelgestelde vragen

Gepubliceerd op

Heb je last van vocht in huis en wil je er graag wat aan doen? Of wil je preventief vocht tegenhouden? Dan helpen de producten van Aquaplan je hierbij. Misschien heb je hierover ook nog wat vragen. We beantwoorden hieronder elf veelgestelde voor je.

1. Hoe maak je een gevel waterafstotend?

Hiervoor heb je de keuze uit volgende producten: Muur-Dicht, Transparant Hydro-Flex en Gevelimpregneer Crème:

  • Muur-Dicht is een kleurloze, watergedragen, waterafstotende en ademende coating die niet geschilderde binnen- en buitenmuren beschermt tegen regendoorslag en vervuiling. Je brengt het nat op nat aan, tot op het punt van verzadiging.
  • Transparant is het solventgedragen equivalent van Muur-Dicht.
  • Hydro-Flex is een watergedragen, witte gevelverf die beschermt tegen slagregen. Liever geen wit? Dan kun je kleurpigment toevoegen.
  • Gevelimpregneer Crème, is een kleurloze, waterafstotende en ademende crème, voor het beschermen van buitenmuren tegen regendoorslag. Eén laag volstaat!

2. Wat is het verschil tussen Aquaplan Black Foundations en Ondergronds?

Black Foundations is een coating op basis van solvent en kan ook worden aangebracht als het kouder is dan 5 graden. Wel moet de ondergrond droog zijn. Aquaplan Ondergronds is ook een waterdichting voor funderingen, maar dan op waterbasis. Dit product gebruik je best enkel bij temperaturen hoger dan 5 graden en wanneer er geen nachtvorst voorspeld is, maar de ondergrond mag wél vochtig zijn. Verdun steeds je eerste laag met water (10%)!

3. Vocht in mijn kelder, wat nu?

Sijpelt er water doorheen de muren van je kelder naar binnen, dan is de kans groot dat je funderingen niet tegen vocht behandeld zijn. In dat geval leg je die funderingen best bloot, en behandel je ze daarna met Ondergronds of Black Foundations. Kun je de funderingen niet blootleggen? Behandel dan de muren langs de binnenzijde met Kelder-Bezetting of Kelder-Epoxy.

4. Met welk product maak ik mijn keldermuren waterdicht?

Hiervoor kun je kiezen tussen Kelder-Bezetting of Kelder-Epoxy. De keuze is afhankelijk van de ondergrond, de samenstelling van de keldermuur.

Kelder-Bezetting is de ideale cementcoating om constructies van beton of cement waterdicht te maken. Voor alle andere ondergronden, zoals geschilderde muren en rode baksteen, is Kelder-Epoxy het aangewezen product. Omdat Kelder-Epoxy zo slijtvast is, kan het ook op vloeren worden aangebracht. Gaten en scheuren herstel je eerst met Aquaplan Waterdruk-Stop.

5. Hoe komt het dat er na het gebruik van Kelder-Bezetting nog vochtplekken zijn?

Het is aangeraden om sowieso twee lagen van het product aan te brengen. In sommige gevallen is het echter aangewezen om een derde laag te voorzien omwille van de hoge waterdruk.

6. Zijn Kelder-Epoxy, Kelder-Bezetting en Hydro-Flex in andere kleuren beschikbaar

Nee, deze producten zijn enkel in het wit verkrijgbaar. Wel zijn ze makkelijk te overschilderen of kun je er een kleurpigment naar keuze doormengen. Voeg wel nooit meer dan 4% pigment toe zodat de samenstelling niet te sterk beïnvloed kan worden.

7. Met welk product bestrijd je opstijgend vocht?

Je kunt hiervoor kiezen tussen Aquaplan Wall-Injector of Vochtbarrière. Als je binnen- of buitenmuren uit volle stenen bestaan, werken zowel Vochtbarrière als Aquaplan Wall-Injector prima. In alle andere gevallen (snelbouwstenen, tralieblokken, betonblokken, kalkzandsteen, cellenbeton, natuursteen) én op spouwmuren ben je beter af met Vochtbarrière.

8. Er komt een waterige substantie uit de kokeropening van Vochtbarrière, is dit normaal?

Nee, dit hoort een gel zijn. Als de inhoud waterachtig is, is het product vervallen. Ga je Vochtbarrière omruilen in de winkel en vergeet je aankoopbewijs niet.

9. Wanneer mag je de muur bezetten of verven na een injectie tegen opstijgend vocht?

Dat is afhankelijk van hoe vochtig je muur is. Wacht minstens twee maanden, dan is je muur zeker goed uitgedroogd.

10. Mag je de boorgaten meteen dichten na Vochtbarrière

Jazeker, dat mag.

11. Wat doen als er vocht langs de naden tussen de keldervloer- en muur naar binnen sijpelt?

Dit kan je aanpakken door de hoek te breken. Dit doe je door een deel van de muur en de vloer weg te kappen en te dichten met Waterdruk-Stop. Maak er best een afgeronde hoek van voor een waterdicht resultaat.

Heb je nog vragen over de Aquaplan-producten? Check de andere veelgestelde vragen, vraag advies over de Aquaplan-producten bij een verkooppunt in je buurt of neem hier contact op.

   

standaard