Tips om de vochtigheid in je kelder te verminderen

07/05/2024

Ruikt je kelder muf en voelen de muren vochtig aan? Staat de vloer blank? Tips zoals de deur of het raam openzetten, de verwarming hoger zetten, een luchtontvochtiger gebruiken, de muren herschilderen, dit zijn slechts tijdelijke oplossingen voor je vochtproblemen. Ontdek hoe je je kelder terug tot een volwaardige ruimte transformeert met permanente doe-het-zelf oplossingen.

Nadelige gevolgen van een vochtige kelder

Heb je een kleine kelder die je niet gebruikt, dan zijn vochtproblemen misschien niet je hoogste prioriteit. Toch is het belangrijk om je kelder ten allen tijde droog te houden. Vocht is namelijk nadelig voor je woning én voor je gezondheid. Schimmel kan ontstaan, de muren van je kelder verzwakken en op termijn kan het vocht naar de etages boven je kelder stijgen. Hierdoor kun je te maken krijgen met allerlei gezondheidsklachten zoals allergieën, luchtwegenproblemen, huisirritaties, migraine, duizeligheid, enzovoort.

Oorzaken van een vochtige kelder

Zowel in oude als nieuwe woningen kunnen vochtproblemen boven water komen. Dit is eigenlijk niet zo vreemd gezien de kelder zich grotendeels ondergronds bevindt. Er zijn vier mogelijke soorten vocht in de kelder: condensatievocht, insijpelend grondwater, lekken van leidingen en water dat via de kimnaad (tussen muren en vloer) naar binnenkomt. Voor elk van deze problemen bestaan aangepaste oplossingen die je ook zelf kunt toepassen.

Behandel vochtproblemen voorgoed

Om de vochtproblemen in je kelder aan te pakken, ga je best eerst op zoek naar de (dieperliggende) oorzaken van de problemen. Heb je die gedetecteerd, dan kun je op zoek naar een permanente oplossing. Welke oplossing je toepast is afhankelijk van het type probleem waarmee je te maken hebt. We overlopen ze even.

1. Condensatievocht

Condensatievocht komt vaak voor in een kelder. Het ontstaat doordat het vocht in de lucht tegen de koele keldermuren slaat en condenseert. Met als gevolg dat je keldermuren vochtig zijn. Dit kun je eenvoudig oplossen door regelmatig je kelder te verluchten.

2. Insijpelend grondwater

Een ander vochtprobleem dat vaak voorkomt is insijpelend grondwater. Dit ontstaat doordat de druk van het grondwater zo groot wordt waardoor het water naar binnen sijpelt. Insijpelend vocht kan boven het grondniveau opstijgen en je muren poreus maken. Om dit op te lossen kun je je kelder dichten. Maak eerst de gaten en scheuren dicht en bezet dan de binnenkant van je keldermuren met een waterdichte cementcoating (voor beton- of cementblokken) of een tweecomponenten epoxylaag (voor bakstenen).

3. Lekken in leidingen

Staat er plots veel water in je kelder? Dan is er mogelijk een lek aan je waterleiding, afvoer- of rioolbuis. Het is meestal moeilijk om zelf de oorzaak het lek, en bijgevolg de vochtproblemen, te lokaliseren omdat de leidingen ingewerkt zitten.  Roep daarom de hulp van een loodgieter in. Die kan het lek detecteren en dichten.

4. Water via de kimnaad

De plek waar de vloer en muren op elkaar aansluiten noemt men de kimnaad. Is de verbinding niet goed, dan kan water hierlangs de kelder insijpelen. Je lost dit best op door de kimnaad uit te kappen en te dichten met een product dat snel hardt en werkt bij acute lekken. Hierna kun je eventueel ook nog de vloer en muur behandelen met enkele lagen kelderepoxy.

Voorkomen is beter dan genezen

Moet je kelder nog gebouwd worden? Dan is het verstandig om al van het begin rekening te houden met vocht. Voorzie de buitenkant van de kelder aan de fundering met een waterdichte laag bitumineuze coating.

Wil je zelf de vochtproblemen in je kelder aanpakken of ben je op zoek naar andere doe-het-zelf oplossingen voor je woning of tuin? Ontdek ze in een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met Aquaplan

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.