Ontdek hoe je definitief afrekent met een vochtige buitengevel

Gepubliceerd op
Regendoorslag
Regendoorslag
Regendoorslag
Regendoorslag
Muur-Dicht
Muur-Dicht
Muur-Dicht
Muur-Dicht
Aqua-Resist
Aqua-Resist
Hydro-Flex
Hydro-Flex
Voeg-Express
Voeg-Express

Heb jij ook last van een vochtige buitengevel? Regendoorslag kan heel wat ellende aanrichten. Zowel de buitengevel als de binnenmuren kunnen hieronder leiden. Maar, wat is dat precies? En wat kan je eraan doen? We geven je graag enkele tips.

Wat is regendoorslag of doorslaand vocht?

Regendoorslag is het vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit komt vooral voor bij poreuze of beschadigde muren van oudere woningen. Vooral de muren die naar de regenzijde gericht zijn, kunnen er last van krijgen.

De poreuze muren kunnen vocht opslorpen of water kan binnendringen via barsten in de muur of door een lekkende dakgoot. Dit vocht is slecht voor zowel de conditie van de binnenmuren als de buitengevel. Zeker wanneer het vocht in de winter gaat opvriezen.

Vochtplekken op de muur zijn vaak een eerste indicatie dat je te maken hebt met een vochtprobleem. Bij doorslaand vocht bevinden vochtplekken zich op onregelmatige plaatsen op de gehele muur. Regendoorslag is ook te herkennen aan schimmelplekken en/of afgebladderde verf.

Wat zijn de oorzaken?

Regendoorslag kan verschillende oorzaken hebben. Poreuze buitenmuren, beschadigde stenen, bijvoorbeeld scheuren of barsten, beschadigd- of versleten voegwerk en spleten bij kozijnen kunnen de boosdoeners zijn. Maar ook het ontbreken van lekdorpels bij ramen en deuren of een beschadigde dakgoot kunnen het probleem zijn.

Met als gevolg…

Doorslaand vocht kan tal van problemen veroorzaken.

Schade aan de binnenmuren is er één van. Aangetast pleisterwerk zal afbladderen en het behang kan loslaten. Maar ook het isolatiemateriaal in de spouw dat vochtig wordt; verliest isolatiewaarde. Schimmels ontstaan veel makkelijker en schimmelvorming kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid. De sporen die worden verspreid kunnen bij inademing de luchtwegen aantasten.

Maar er zijn ook gevolgen voor de buitenmuur. Regendoorslag veroorzaakt schade aan de stenen en het voegwerk. Bij vriesweer worden kleine scheurtjes groter en daarbovenop vergroot het vochtprobleem.

Gelukkig zijn er oplossingen!

Herstel de voegen

Het eerste werk is altijd om losgekomen voegen te behandelen. Dat kan eenvoudig met de voegmortel Voeg-Express. Dit is een gebruiksklare voegmortel voor het eenvoudig herstellen van voegen tussen metselwerk of scheuren in beton. Voeg-Express is zeer eenvoudig aan te brengen met behulp van een kitpistool. Het voegreparatiemiddel heeft een goede hechting op de meeste bouwmaterialen en is al na enkele uren regenbestendig. Voeg-Express is ook schuurbaar en overschilderbaar.

Behandel het onderste deel van de gevel

De onderkant van je gevel behandelen doe je met Aqua-Resist. Deze gebruiksklare waterdichte muurcoating vormt een waterdichte laag, die het binnendringen van vocht in de muren blokkeert en muren zo beschermt tegen vochtinsijpeling. Dankzij de unieke samenstelling van Aqua-Resist worden droge en vochtige constructies al na één laag hersteld én verstevigd. De coating is makkelijk aan te brengen, heeft een groot dekvermogen en droogt snel. Aqua-Resist heeft daarenboven een lange levensduur, is vuilafstotend en afwasbaar.

Behandel de volledige gevel

Voor het volledig behandelen van een natte buitengevel kan gekozen worden voor een transparante of een ‘witte’ coating.

Met het transparante Muur-Dicht wordt een onzichtbare ademende coating aangebracht op de buitengevel. Deze laag beschermt tegen regendoorslag en vervuiling zonder dat het uitzicht van de woning verandert.

De witte coating Hydro-Flex zorgt voor een extreem dekkende, vochtwerende en elastische laag op de gevel. Dit product zorgt voor een vochtwerend scherm. Dankzij het elastische vermogen is het ook geschikt voor hele ruwe muren. Hydro-Flex zorgt bovendien voor een goede bescherming tegen de uv-straling van de zon.

Al deze producten zijn gemakkelijk en snel aan te brengen en geven snel een perfect resultaat. Naast het verhelpen van het vochtprobleem zorgen ze er bovendien voor dat de gevel er langer mooi zal uitzien. 

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van je vochtige buitengevel? Of zit je nog met enkele vragen? Contacteer een specialist en vraag advies.