Problemen bij een vochtige kelder
Een kelder wordt vaak geassocieerd met vocht, zeker in oudere woningen. Een natte kelder is niet zo uitzonderlijk, want grondwater kan zich - vooral bij periodes van regen – uitbreiden en ondergrondse druk veroorzaken op je oude kelderconstructie. Het water zoekt zich dan een weg door de gemetste keldermuren en poreuze vloer, en sijpelt zo je kelder binnen.
Maar het is niet omdat vochtige kelders zo vaak voorkomen, dat dit normaal is. Een vochtige kelder kan namelijk heel wat problemen meebrengen. Zo kunnen een muffe geur en ongezonde schimmels ontstaan, kan het vocht opstijgen en in het slechtste geval schade berokkenen aan de constructie van je woning. Dat wil je natuurlijk voorkomen. En zeg nu zelf, een kelder die je kunt gebruiken, is altijd beter.
DIY-stappenplan om keldervocht te bestrijden
Gelukkig kun je de vochtproblemen in je kelder bestrijden en erger voorkomen. We zetten je alvast op weg met een eenvoudige leidraad en handige doe-het-zelfproducten. Hoe pak je het aan?
1. Bepaal de oorzaak en locatie van het vochtprobleem
Voordat je het probleem kan oplossen is het belangrijk te weten óf er vocht is en waar het zich bevindt. In een kelder kan het via verschillende plekken binnenkomen: langs scheuren en barsten in de muren of de vloer, langs verankerde leidingen, langs ramen,… Check daarom eerst goed de muren en vloer en de zwakkere punten zoals de aansluiting tussen je muren en vloer, en langs de randen van een raam. Vertrouw op je ogen en neus, zo zijn witte of zwarte schimmel, afbladderende verf, bruine vlekken, een muffe geur,… tekenen aan de wand. Vind je meerdere symptomen terug, dan kijk je best nog wat verder om de hoofdoorzaak te detecteren. Schakel hiervoor gerust hulp in.
2. Pak de oorzaken van het probleem aan
Heb je de boosdoener gespot? Dan kun je het, als het geen structureel probleem is, zelf oplossen. De aard van het probleem en de locatie waar het zich bevindt, zal bepalen welke producten je nodig hebt. We zetten ze in chronologische volgorde voor je op een rij.
Dicht eerst de lekken in de kelderconstructie
Vocht kan zich een weg zoeken langs barsten en scheuren in de kelderconstructie. Gelukkig kun je die zelf dichten met Waterdruk-Stop van Aquaplan. Dit product dicht zelfs plekken waar het water onder hoge druk binnenkomt. Het waterdichte cement zet zich namelijk snel uit. Je kunt het product gebruiken op metselwerk en beton, of tussen de muur- en vloerplaat. Kap hiervoor eerst de barsten en scheuren open en breng dan het middel aan in de openingen.
Maak daarna je volledige kelder waterdicht
Zijn de lekken aangepakt, dan kun je je kelder volledig vochtdicht maken om zo verdere problemen te voorkomen. Hiervoor kun je Kelder-Epoxy of Kelder-Bezetting, twee effectieve doe-het-zelfproducten van Aquaplan gebruiken. Welk product je gebruikt is afhankelijk van de ondergrond waarop je het aanbrengt.
Kelder-Epoxy kun je aanbrengen op je muren en vloer. De ondergrond, zoals bakstenen, geverfde muren of ondergronden met cementbezettingen, moeten stof- en vetvrij zijn. Deze epoxycoating versterkt de structuur van je vloer en muren doordat het er diep indringt. Bovendien is het slijtvast. Nadat twee lagen zijn aangebracht en de droogtijd is verstreken, kan je het overschilderen. Ontdek meer over Kelder-Epoxy en leer meer over de toepassing ervan via de instructievideo.
Kelder-Bezetting gebruik je om ondergronden in cement of gemaakt uit betonblokken waterdicht te maken. Deze witte cementcoating voorkomt dat water via je muren je kelder binnensijpelt. Bovendien hecht het product zich op de vochtige ondergrond. Ook is deze coating makkelijk aan te brengen met een bezettingskwast. Nadat de droogtijd van de twee lagen is verstreken, kun je het overschilderen. Ontdek meer over Kelder-Bezetting, en leer meer over de toepassing ervan via de instructievideo.
Wil je weten hoeveel product je nodig hebt? Gebruik dan de handige productcalculator.
3. Vergeet je kelderventilatie niet
Heb je je kelder waterdicht gemaakt, dan mag er geen water meer binnensijpelen. Condensatievocht kan wel ontstaan, tenminste als je niet ventileert. Zorg daarom voor een goede ventilatie via een kelderraam of ventilatieroosters. Zo voorkom je dat een hoge luchtvochtigheid en dus ook schimmelvorming, nare geuren en natte beslagen muren ontstaan.
Ben je op zoek naar meer handige doe-het-zelfproducten? Krijg alvast een overzicht in de gratis te downloaden productbrochure en op de Aquaplan-website. Je koopt ze in een Aquaplan-verkooppunt in je buurt.