Hoe vermijd je condensatievocht in de wasplaats?

11/04/2024

De wasplaats, ook wel washok genoemd, is de plek waar de was en ook vaak de strijk gedaan wordt. Je krijgt er regelmatig met condensatie te maken. Dit komt doordat de warme lucht er in contact komt met koudere oppervlakken. Dit is niet zo onschuldig als het lijkt. Hoe voorkom je dat er condensatievocht ophoopt en problemen veroorzaakt? Ontdek enkele tips. 

Renoveren? Pak ook de wasplaats aan

De wasplaats is in veel huizen een functionele ruimte die wel eens wordt vergeten. Zonde, want een goed georganiseerd washok laat het wassen en het strijken veel vlotter en efficiënter verlopen. Vaak is deze ruimte niet zo goed geventileerd, waardoor er veel condensatievocht ontstaat.

Waarom kan condensatievocht gevaarlijk zijn?

Condensatie in de wasplaats is niet zo vreemd. Je bent er namelijk vaak in de weer met machines en apparaten - zoals de wasmachine, de droogkast en het strijkijzer - die warmte en/of stoom produceren. Doordat de omgeving vaak kouder is, ontstaan er waterdruppels of condensatie die zonder goede ventilatie in de muren en het plafond kan trekken, en er zelf ophopen. Hierdoor kunnen er op lange termijn vochtproblemen, schimmels, vieze geuren en zelfs schade ontstaan. Neem deze ruimte dus gerust op in je renovatieplanning. Enkele tips om condensatievocht preventief aan te pakken.

Ventileer voldoende en correct

Goed ventileren in de wasplaats is een van de belangrijkste aandachtspunten. Merk je condensatie op de ramen op of waterdruppels op de muur? Dan kan preventief een raam zetten, of beter, een ventilatiesysteem installeren helpen. Heb je toch nog last van vochtproblemen? Schakel dan de volgende oplossingen in.

Pak je muren aan met anti-condensatieverf

Zijn je muren niet geïsoleerd en koud, dan kan condens zich vormen. Om dit tegen te gaan kan je binnen een isolerende en vochtwerende verfcoating aanbrengen met Anti-Condensatie. Deze verf zorgt ervoor dat de muren zo’n 2 à 3 graden warmer aanvoelen en er dus minder of geen condens op kan ontstaan.

Geef vocht geen kans met vochtopnemer

Een andere oplossing is het voorkomen dat het vocht contact kan maken met de koude oppervlakken. EverDry Vochtopnemer bijvoorbeeld is een milieuvriendelijk en duurzaam absorptieproduct. Is deze vochtopnemer vol? Dan laat je hem drogen aan radiator, of droog je hem in de microgolfoven: 10 minuten op 600 Watt aan beide kanten, en klaar. Zo kun je hem gewoon opnieuw gebruiken. Duurzaam, toch?

Ventilatie, een goede vochtopnemer en Anti-Condensatie vormen dus de perfecte combinatie om de condensatie in je washok te verminderen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Ga je je washok inrichten of renoveren, zorg dan voor voldoende ventilatie.

Steekt er toch een vochtprobleem de kop op? Rep je dan naar een Aquaplan-verkooppunt in je buurt en ontdek er het volledige gamma vochtbestrijdingsproductenDownload alvast de gratis brochure voor inspiratie. 

In samenwerking met Aquaplan

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.