Hoe voorkom je opstijgend vocht?

19/08/2018

Niemand wil te maken krijgen met opstijgend vocht. In een nieuwbouwwoning worden er normaalgezien al standaard een aantal maatregelen genomen, maar in een verbouwing is dat niet altijd even evident…

Nieuwbouwprojecten

Opstijgend vocht steekt voornamelijk de kop op in oudere gebouwen. Bij nieuwbouw wordt tegenwoordig standaard een horizontaal dichtingsmembraan geplaatst net boven het vloerniveau. In principe evenaart de duurzaamheid van dit systeem de levensduur van het gebouw. Doch, bij foutieve plaatsing (bijvoorbeeld verkeerd niveau) is opstijgend vocht nog altijd mogelijk.

Daarnaast kan er in nieuwbouwprojecten het probleem van een overbrugging optreden. Het vocht wordt dan wel tegengehouden door het vochtscherm, maar kruipt omhoog via het pleisterwerk dat in contact staat met de muur onder het vochtscherm.

Renovatiewerken

Er bestaan verschillende manier om opstijgend vocht chemisch te behandelen in bewoonde gebouwen. Injectie is veruit de meest polyvalente, gemakkelijke en snelle techniek.

Bij injectie worden vochtwerende stoffen (Silanen en siloxanen) in de muur gespoten. Deze maken de poriën waterafstotend, waardoor het vocht niet meer omhoog kan.

Er bestaan verschillende soorten injectieproducten: watergedragen, solventgedragen  en gels.  Elk hebben ze hun specifieke eigenschappen en toepassingen. Zo zal bijvoorbeeld een solventgedragen product betere resultaten geven bij hogere vochtpercentages. Bij lagere vochtpercentages doen watergedragen producten en gels  het ook goed.

Het is belangrijk een grondige analyse te laten uitvoeren vooraleer een keuze gemaakt wordt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.