Op deze momenten in het bouwproces komt een bouwdroger van pas

Gepubliceerd op 15 December 2020

Een bouwdroger inschakelen in het bouwproces is een goed idee. Maar ook bij bouwdroging is het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ van toepassing. Er is wel wat subtiliteit geboden. Je mag immers niet te vroeg maar zeker ook niet te laat een bouwdroger plaatsen. Wanneer is het gepast? Kom het hier te weten.

Vochtige muren

De vroegste fase in het bouwproces waarvoor een bouwdroger kan gebruikt worden is wanneer de muren te vochtig zijn om te kunnen bezetten of bepleisteren. Met een bouwdroger kun je dit eenvoudigweg al in een week tijd oplossen. Huur of koop een bouwdroger met behulp van professioneel advies ter ondersteuning.

Gepleisterde muren drogen

Na de bezetting van je muren met pleisterwerk wacht je best 24 uur om een bouwdroger te plaatsen. Dan ben je namelijk zeker dat de bezetting ondertussen is uitgehard. Hoe sneller je dan een bouwdroger plaatst, hoe beter. Want hoe langer je wacht, hoe sneller de bezetting zal beginnen ‘zweten’. Je loopt dan het risico dat de bezetting veel grover zal worden en meer oneffenheden zal vertonen. Schakel je 24 uur na het pleisteren de bouwdrogers in, dan zal de bezetting mooi glad blijven en heeft je schilder veel minder werk.

Ook wanneer je schimmelvorming wilt voorkomen, is het van belang dat je niet te lang wacht. Schimmel kan al na enkele weken optreden. Is je bezetting zo’n 2 à 3 cm dik, dan kun je die in een viertal weken kurkdroog krijgen. In plaats van een jaar te wachten om te schilderen, kun je dan al direct beginnen.

Betonplaat drogen

In de volgende fase wordt normaalgezien purisolatie aangebracht op de betonplaat. Meestal is de beton te vochtig door de pleisterwerken. De toplaag van de betonplaat moet echter kurkdroog zijn zodat de pur eraan kan hechten. Met een bouwdroger en enkele ventilatoren klaar je deze klus op een kleine week. Lees hier meer over het drogen voor purisolatie.

Een optimale chapevloer

Dit brengt ons bij de chape. Wanneer het gaat over een cementchape ga je 7 dagen moeten wachten met bouwdrogen aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Gaat het echter over een Anhydriet chape of vloeichape, dan is de gouden regel dat je start met bouwdrogen na 48 uren. Hoe langer je wacht hoe meer de chape kristalliseert en de poriën dichttrekken. Hierdoor zal je de chape moeilijker droog krijgen. Chape moet immers kunnen kristalliseren. Na zeven dagen mag je dan starten met de bouwdroging. Gaat het om een chape van 6 à 8 centimeter, dan wordt die meestal op 6 à 8 weken droog getrokken voor het plaatsen van parket. Ga je een PU (Polyurethaan) vloer leggen, dan moet je hier nog eens 4 weken bijtellen). Let wel, niet alleen de bouw maar op zich maar ook de omstandigheden zijn telkens anders. Soms gaat het droogproces snel, soms duurt het langer. Meten is weten is dan ook hier de regel. Gebruik een capacitieve vochtmeter om de vochtverdeling nauwkeurig tot 4 centimeter onder het oppervlak te bepalen.

Heb je een vraag over bouwdroging? Wil je graag bouwdrogers en ventilatoren huren of kopen? Neem dan vrijblijvend contact op met Building Dryer.