Vochtige keldermuren? Zo los je dit probleem voorgoed op!

Gepubliceerd op 30 Maart 2020

Heel wat bewoners en huiseigenaars hebben er last van: vocht in de kelder. De keldermuren en vaak ook de keldervloer vertonen natte plekken. Wat nu? Ontdek hoe je finaal afrekent met dit probleem. Je wordt beloond met extra leef- en bergruimte.

Van vochtige kelder naar extra leef- of bergruimte

Een kelder is super praktisch. Niet alleen kun je er spullen, toestellen en nutsvoorzieningen in kwijt. Je kunt hem ook inzetten als volwaardige leefruimte: een hobbykamer, een speelplek voor de kinderen of zelfs een thuisbioscoop. Maar daarvoor moet je kelder wel droog zijn. Plaats je spullen of meubels in een vochtige kelder, dan zullen die al snel muf gaan ruiken of beschadigd raken door het vocht. En wie spendeert er nu graag veel tijd in een vochtige, muffe kelder? Tijd om af te rekenen met het vocht in je kelder en deze ruimte echt te laten renderen! In één moeite verhoog je zo de verkoopwaarde van je woning.

Herstel je keldermuren waar nodig

Een kelder is uiterst gevoelig voor vochtproblemen zoals condensatie, insijpelend grondwater, schimmelvorming … Zowel de muren als de vloer van de kelder kunnen vochtig aanvoelen en zo aanleiding geven tot schimmelvorming en een onaangename geur. Op langere termijn kan zelfs de constructie verzwakken en kan het vocht opstijgen naar de ruimtes boven de kelder. Wil je grote problemen voorkomen? Inspecteer dan van tijd tot tijd je keldermuren en herstel deze waar nodig. Pak scheuren en barsten meteen aan, want via die weg kan vocht gemakkelijk naar binnen dringen. Ontdek hier hoe je scheuren en barsten waterdicht maakt.

Keldermuren waterdicht maken met een coating

Wat doe je wanneer de muren van je kelder al vochtig zijn? Hoe bescherm je ze tegen vocht? Ook als je geen handige harry bent, kun je je keldermuren zelf afdichten zodat ze helemaal waterdicht worden. Daarvoor gebruik je een speciale coating op basis van cement of epoxyhars. Met deze gespecialiseerde producten geef je de kelder meteen ook een fris uitzicht. Je voert deze klus best uit na een periode van droogte, want dan is de druk van het grondwater op de muren laag. Waar vind je de nodige producten? Ontdek hier een verkooppunt in je buurt.

SOS vochtige keldervloer

Wat met een vochtige keldervloer? Ook hier kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen. Vaak ontstaat er een lek bij de aansluiting van de muur en de vloer, de zogenaamde kimnaad. Anderzijds is een vochtige keldervloer regelmatig het gevolg van insijpelend grondwater dat zich via scheurtjes in de vloer een weg baant naar de kelder. Maar ook een hoge stand van het grondwater geeft aanleiding tot een vochtige keldervloer, zeker in kruipkelders. Wanneer het grondwaterpeil stijgt, bijvoorbeeld na zware regenval, zijn de keldermuren niet bestand tegen de verhoogde waterdruk. Het water kan dan door de muren of door de vloer van de kelder komen.

De oplossing: een waterdichte coating aanbrengen

Je kunt je kelder makkelijk en snel waterdicht maken met de coating Kelder-Epoxy. Die zorgt voor een waterdichte barrière op je keldermuur en keldervloer. Het product is gemaakt op basis van epoxyhars, dat heel sterk is en ook wordt gebruikt om boten waterdicht te maken. Een prima oplossing dus om je keldervloer te beschermen tegen de kracht van het grondwater. Bereken hier hoeveel product je nodig hebt en ontdek hier een handig stappenplan voor je klus.

Kelder-Epoxy als partner in crime

Kelder-Epoxy is een uiterst veelzijdig product. Je kunt deze coating gebruiken om keldervloeren, keldermuren en andere ondergrondse constructies in baksteen of met cementbezetting waterdicht te maken. Het product dringt diep in de ondergrond en verstevigt permanent de structuur van het materiaal. Handig: je kunt de coating makkelijk overschilderen in de door jouw gewenste kleur.

Wil je je kelder beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden? Met de juiste coating maak je hem snel waterdicht, zonder veel gedoe. Vind hier een verkooppunt in je buurt.