Hoe tegels plaatsen in een badkamer, keuken of toilet?

Gepubliceerd op 30 Juni 2020

Plannen om zelf tegels te plaatsen in je badkamer, keuken of toilet? Zodra je de nodige materialen en gereedschappen in huis hebt, kun je aan de slag. Ontdek een handig stappenplan voor een waterdicht en duurzaam resultaat.

Tegels plaatsen: wat heb je nodig?

Naast tegels, tegellijm en een coating voor het waterdicht maken van de muur, heb je voor je klus ook enkele gereedschappen nodig. Denk aan een (vouw)meter, een waterpas, een tegelsnijder, een lijmkam, een tegeltang en voegkruisjes. Niet zeker welke tegellijm jij best kiest? Ontdek hier een tegellijm die geschikt is voor alle ondergronden en bereken meteen online hoeveel je ervan nodig hebt.

Tegels verlijmen: een handig stappenplan

Het nodige materiaal en gereedschap verzameld? Dan is het tijd voor het echte werk! Hieronder vind je een handig stappenplan voor het verlijmen van tegels. Alles begint met een goede voorbereiding van de ondergrond. Een goede ondergrond is vlak, hard, stabiel, cohesief, droog en voldoende poreus.

  1. Maak de ondergrond stof- en vetvrij. Zorg dat er geen loshangende delen zijn.
  2. Maak de ondergrond en het te verlijmen materiaal niet vochtig, tenzij de ondergrond zeer poreus is.
  3. Zorg voor een waterdichte ondergrond in vochtige ruimtes. Gebruik hiervoor Badkamer-Dicht, een waterdichte coating voor je bad-, douchekamer of keuken. Je kunt deze eenvoudig via een kwast of roller aanbrengen. Bereken hier makkelijk hoeveel product jij nodig hebt.
  4. Breng de tegellijm Ascofix - Kleef & Vast aan op de volledige ondergrond met een lijmkam van max. 3 mm, en met een verbruik van 1,5 kg/m². Of breng lijmdotten met een diameter van 4 cm aan op elke hoek en in het midden van de tegel. Hou rekening met ca. 40 lijmdotten per m². Bereken hier hoeveel tegellijm jij nodig hebt voor je klus.
  5. Druk het te kleven materiaal bij het gebruik van een lijmkam met een lichte draaibeweging in de verse lijm.
  6. Plaats de tegels en druk ze stevig aan.
  7. Corrigeer indien nodig binnen de 30 minuten. Deze tijdsspanne is afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond.
  8. Na 4 dagen kun je de tegels belopen en voegen. Heb je tegels op andere tegels verlijmd? Dan moet je minstens 7 dagen wachten.
  9. Zorg bij buitentoepassingen dat de lijm makkelijk kan drogen en dek het oppervlak af bij regen. Bij onderbreking van het droogproces wordt de ingebruikname evenredig vertraagd.

Welke tegellijm gebruiken voor je klus?

De keuze van de juiste tegellijm is van groot belang om een duurzaam resultaat te bekomen. Ascofix - Kleef & Vast is een gebruiksklare, universele tegellijm met een hoge kleefkracht voor het betegelen van alle horizontale en verticale oppervlakken. De lijm hecht snel op zowel poreuze als niet-poreuze ondergronden. Dankzij zijn elasticiteit en hoge weerstand tegen vocht is de lijm ideaal voor gebruik in bad- en douchekamers en keukens. Bekijk de productinfo en vind een verkooppunt in je buurt.

Waarom een waterdichte coating aanbrengen?

Door je muur waterdicht te maken, zorg je ervoor dat de tegels niet loskomen van de muur door condensatievocht. Geen overbodige luxe dus. Hoe fiks je zo’n waterdichte bekleding? Simpel, voor je gaat tegelen breng je de waterdichte coating Badkamer-Dicht aan op de muur van je badkamer of keuken. Dit transparante laagje zorgt ervoor dat er geen vocht meer in de muur kan dringen. Badkamer-Dicht kun je op alle ondergronden gebruiken, maar de muur moet wel droog zijn voor je aan de slag gaat. Bekijk de productinfo en vind een verkooppunt in je buurt.
Om ervoor te zorgen dat je tegelwerk goed blijft zitten en waterdicht blijft, heb je kwalitatieve tegellijm nodig, maar ook een speciale coating voor het waterdicht maken van je muur. Vind hier een verkooppunt in je buurt en ontdek meer tips voor het betegelen van je keuken of badkamer.