Vervuilde gevels

Gepubliceerd op 09 December 2014
Uitbloeiing

De gevels van je woning hebben veel te verduren. Weersomstandigheden en milieuverontreiniging laten vuile sporen achter. Maar ook metselwerk kan een buitenmuur behoorlijk ontsieren. Tijd voor een make-over?

Uitbloeiing en uitloging

Witte vlekken op gevelstenen zijn een doorn in het oog. Ze komen vaak voor en hebben niets te maken met de kwaliteit van het metselwerk of de gebruikte materialen. Gevelstenen slorpen vocht op. Wanneer het vocht verdampt, lossen ook de zouten in het water op en dat veroorzaakt witte vlekken of uitbloeiing op de muur. Mortel die nog niet is uitgehard, kan vocht naar de stenen leiden. Daarom is het belangrijk om nieuw metselwerk te beschermen tegen regen. Uitbloeiing is meestal onschadelijk en verdwijnt na een tijdje vanzelf. Vind je de witte vlekken echter storend? Ga dan niet de experimentele toer op, maar richt je tot de fabrikant van de gevelstenen om de uitbloeiing op een snelle en veilige manier te verwijderen.

Ook uitloging gaat gepaard met witte aanslag, meestal in de vorm van een waaier of strepen. Als nieuw metselwerk onvoldoende wordt afgedekt of te maken krijgt met een slechte afwatering, kan de natte mortel tijdens een regenbui over de gevel spoelen. De cement- en kalksluier die achterblijft, is erg moeilijk te verwijderen. Als je er snel genoeg bij bent, kan je de sluier wegspuiten. Lukt dat niet, dan biedt een lichtzure oplossing soelaas. Ga verstandig te werk en berokken niet nog meer schade aan je gevel. Schakel altijd een vakman in om de aanslag deskundig te laten verdwijnen.

Groene en grauwe aanslag

Gevels kunnen na verloop van tijd een opknapbeurt gebruiken. De jarenlange invloed van het weer werkt vuilafzetting in de hand. Mossen en algen veroorzaken een groene aanslag, die de uitstraling van je gevel verknoeit.

Ook milieuverontreiniging speelt een rol. Gevels van gebouwen raken in de binnenstad sneller vervuild dan op het platteland. Uitlaatgassen produceren er een immense hoeveelheid fijne roetdeeltjes, die zich vasthechten aan de façades. Om een muur terug op te frissen, wordt de buitenste laag van de steen onder hoge druk weggespoten met glaspoeder of gereinigd met stoom.

Na de reiniging doe je er goed aan om de poriën van het metselwerk te impregneren. Het beste resultaat bereik je met een chemisch product dat is aangepast aan de steensoort en vijf polymeren bevat. Een door en door behandelde gevelsteen is na tien jaar nog altijd tot 100% waterafstotend.