Opstijgend vocht: hoe zelf je muur injecteren?

25/01/2022

Merk je vochtplekken op onderaan je muren? Trekken je plinten krom? Komt het behangpapier los, of bladdert de verf af? Lees dan zeker verder. In dit artikel ontdek je veelvoorkomende oorzaken van opstijgend vocht en een stappenplan om zelf je muur te injecteren. Zo reken je voorgoed af met dit vochtprobleem. Je toekomstige zelf, je boekhouder en je woning danken je alvast.

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Behangpapier dat loskomt, plinten die loslaten, verf of pleister die afbladdert, een muffe geur, schimmel en natte plekken. Dat zijn de eerste symptomen van opstijgend vocht. Dit probleem heeft zijn naam niet gestolen. Bij een woning die last heeft van opstijgend vocht stijgt het water op via de bakstenen en voegen. Als de muren grondvocht absorberen en afgeven aan het pleisterwerk, heb je te maken met opstijgend of optrekkend vocht. De muren gedragen zich dan als een spons. De gevolgen van dit vochtprobleem kan je opmerken op de begane grond, of op het kelderverdiep. Ontdek een efficiënte oplossing tegen opstijgend vocht en vraag je gratis infogids aan.

Waarom opstijgend vocht meteen aanpakken?

Opstijgend vocht houdt een gevaar in voor jouw gezondheid, en die van je huisgenoten. De schimmels die ontstaan, kunnen zich over je ganse woning verspreiden. Bij inademing kan je problemen krijgen met je luchtwegen, of last krijgen van een verminderde weerstand. Maar ook je woning lijdt onder dit vochtprobleem. Vochtschade herstellen brengt kosten mee, en zolang de oorzaak niet wordt aangepakt zal het probleem blijven bestaan. Wist je dat opstijgend vocht zelfs de stabiliteit van je woning kan aantasten? Daar komt nog bij dat opstijgend water een goede geleider is. Hierdoor ontsnapt de warmte in huis extra snel via je muren. Bijgevolg moet je meer verwarmen en stijgt je energieverbruik. Niet ideaal, zeker gezien de huidige energieprijzen. Ontdek hier hoe je zelf opstijgend vocht bestrijdt.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan diverse oorzaken hebben. Vaak gaat het over een probleem met de waterkering. Een waterkering vormt een fysieke barrière tussen het vocht in de grond en het metselwerk. Dankzij de waterkering kan het grondvocht niet in de muren dringen. Is er geen waterkering aanwezig, of doet die haar werk niet, dan kan grondvocht ongehinderd in de bakstenen en voegen. De stenen zuigen zich dan vol met grondwater, waardoor de onderkant van de muren vochtig wordt. Opstijgend vocht komt vaak voor in oudere woningen. Die hebben poreuzere muren en vaak ook geen (of een slechte) waterkering. Toch kunnen ook nieuwe woningen last krijgen van opstijgend vocht.

Goed om te weten: zelfs met een correct aangebrachte waterkering kan een probleem met opstijgend vocht ontstaan. Bij overbrugging bijvoorbeeld, is de pleisterlaag op de muur tot onder de waterkering aangebracht. In dit geval zal alleen de pleisterlaag vochtig zijn. De muur zelf blijft doorgaans droog.

Hoe zelf opstijgend vocht bestrijden?

Zijn de muren van je woning vochtig onderaan? Dan is de kans groot dat opstijgend vocht de boosdoener is. Een goede raad: pak dit vochtprobleem snel aan om schade aan het gebouw en je gezondheid te voorkomen. Geen stress, want opstijgend vocht bestrijden kan je gerust zelf. Door je muren te injecteren met een doeltreffende muurinjectiecrème maak je voorgoed komaf met dit vochtprobleem. Het juiste product vind je bij Tec7. In het gamma van dit merk, je vast bekend van de hoogwaardige lijm- afdichtingskit, vind je nu ook kwalitatieve producten voor waterdichting. Bij opstijgend vocht grijp je best naar WP7-402 Stop Opstijgend Vocht, want daarmee creëer je vlot een waterafstotende barrière in muren. Vind hier een verkooppunt in je buurt en ontdek hieronder hoe je aan de slag gaat.

Je muren injecteren: een stappenplan

1. Je klus voorbereiden

Meet de dikte van je muur, of doorboor je muur om de juiste dikte te ontdekken. Verminder vervolgens de gemeten waarde met 5 cm. Je weet nu hoe diep je precies moet boren. Markeer de boordiepte met een stukje tape op de boor. De boordiameter moet 12 mm zijn.

2. Gaten boren in je muur

Vervolgens kan je gaan boren. Boor elke 10 cm een gat van 12 mm in je muur. Respecteer hierbij de diepte zoals gemarkeerd op de boor. Je boort best in de laagste horizontale voeg boven het grondoppervlak, want dat gaat het snelst. Zit je met een oude waterkering, dan boor je in de voeg net onder de waterkering. Moet je boren in een poreuze steensoort zoals zandsteen? Injecteer dan ook de steen zelf. Verwijder daarna al het boorstof.

3. Je muur injecteren

Tijd voor het echte werk! Schroef de WP7-402 Stop Opstijgend Vocht injectieslang op het mondstuk van de productverpakking. Breng nu de injectieslang tot achteraan in het boorgat en vul die met een langzaam terugtrekkende beweging. De laatste centimeter laat je ongevuld.

Gelukt? Dan kan je van start met de laatste stap: de afwerking. Benieuwd hoe je efficiënt de gaten in je muur afsluit? Wil je weten hoe je makkelijk je materiaal reinigt? Ontdek het hier.

Wil je voorgoed afrekenen met opstijgend vocht in je woning? Injecteer dan makkelijk zelf je muren met WP7-402 Stop Opstijgend Vocht. Da’s efficiënt, snel gebeurd en heel betaalbaar. Vind een verkooppunt in je buurt en bekijk hier het volledige stappenplan.

Tip: ontdek meer oplossingen voor waterdichting in deze gratis brochure.

In samenwerking met Tec7

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.