Waarom een ventilatieverslaggever geen overbodige luxe is

Gepubliceerd op

Sinds 2016 is het verplicht om een ventilatieverslaggever onder de arm te nemen wanneer je (ver)bouwt met vergunning. Plaats je zelf je ventilatie, dan heb je ook een ventilatieverslag nodig. Wat is het, wie stelt dit op en waarom is dit noodzakelijk?

Gezonde lucht in huis

Een goede ventilatie en verluchting in huis zijn belangrijk voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Daarnaast verbetert het in combinatie met isolatie en luchtdichtheid de energieprestaties van je gebouw. Is jouw huis correct geventileerd, dan heb je geen last van tocht, lawaai, geurhinder of stof. Ben je aan het bouwen of renoveren, dan is een goede ventilatie verplicht. Je kunt je ventilatie zelf plaatsen met begeleiding, zo kun je fiks besparen. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor jouw zelfbouwpakket.

Ventilatieverslaggever voor je project

Dateert je bouwvergunning van 2016 of later, dan moet je een ventilatieverslaggever inschakelen. Meestal zorgt de EPB-verslaggever en/of de leverancier van het ventilatiemateriaal voor het ventilatieverslag. Hij maakt een ventilatievoorontwerp van je woning, opent een dossier bij de organisatie “BCCA” of “SHK” en zal ook de ventilatie nameten. Enkel een verslaggever die door één of beide instanties erkend is kan dit doen.

Het ventilatievoorontwerp

Het ventilatievoorontwerp is een ontwerp van je ventilatie installatie, ingetekend op het plan van je woning. Het vormt een checklist met vereisten waaraan een goede ventilatie moet voldoen.

Het meetrapport opstellen

De ventilatieverslaggever stelt ook een meetrapport op nadat de volledige installatie is uitgevoerd. De bovengenoemde instanties kunnen dit meetrapport controleren door een controleur naar de werf te sturen. Dit gebeurt in ongeveer 1 op de 10 gevallen.  

Verslaggeving door je leverancier

Laat je de ventilatieverslaggeving uitvoeren door je leverancier van zelfbouwmateriaal, dan profiteer je van een dubbel voordeel. Enerzijds houdt de leverancier bij het voorontwerp rekening met het materiaal dat je gaat plaatsen. Het voorontwerp van een externe EPB-verslaggever is vaak niet bruikbaar voor de installatie zelf, omdat hij geen kennis heeft van precieze materiaal waarmee je gaat werken. Anderzijds zorgt de leverancier van je ventilatiemateriaal bij het nameten van je ventilatie tegelijk voor de nodige inregeling. Een EPB-verslaggever doet dit meestal niet, waardoor je extra moet betalen om je ventilatie te laten afregelen. Neem contact op met Ruban Zelfbouw voor meer info.

Wettelijk verplicht

Voor alle bouwaanvragen voor residentiële gebouwen (nieuwbouw en energetische renovaties) in het Vlaamse Gewest moet sinds 1 januari 2016 een ventilatievoorontwerp beschikbaar zijn voor de EPB-startverklaring en een ventilatieprestatieverslag voor het indienen van de EPB-aangifte.

Vind snel een ventilatieverslaggever

Installeer je zelf je ventilatiesysteem met begeleiding, dan kun je ook kiezen voor een ventilatieverslag. De ventilatieverslaggevers van Ruban zijn experten die erkend zijn door het BCCA en SHK voor het uitvoeren van een volledige ventilatieverslaggeving.

Interesse om met begeleiding je ventilatiesysteem te plaatsen? Ontdek meer info in de brochure of neem vrijblijvend contact op voor een afspraak.